Káosz a zsolnai kórházban: nővérek tucatjai mondtak fel, Čislák felszólította az igazgatót a lemondásra

2015. március 21. - 12:35 | Belföld

Az egészségügyi miniszter felszólította Štefan Volákot, a zsolnai kórház igazgatóját, hogy vállalja a felelősséget a kórházban kialakult szituációért, ezért az igazgató szombaton délelőtt lemondott funkciójáról.

A zsolnai korházban uralkodó káosz az egészségügyi nővérek tömeges felmondásában csúcsosodott ki, akik egyszerűen nem bírták tovább a rájuk nehezedő hatalmas nyomást. A nővérek elmondása szerint rengeteget kellett túlórázniuk, mert egy alkalmazottra rengeteg páciens és feladat hárult.

A szlovákiai nővérek kamarájának elnöke, Iveta Lazorová pénteken figyelmeztette az egészségügyi minisztert a zsolnai kórházban kialakult szituációra, valamint arra, hogy 25 nővér adta be felmondását a túlterhelés miatt.

A kamara elnöke hozzátette, készen állnak jogi úton is segítséget nyújtani a munkanélkülivé vált nővéreknek.


A zsolnai kórház (Fotó: noviny.sk)

„A problémák, amelyekre a távozó zsolnai nővérek rámutattak, nemcsak a zsolnai kórházat érintik, hanem az egész ország egészségügyi helyzetét. Nem lehet kizárni, hogy a közeljövőben egyéb egészségügyi intézmények alkalmazottai is hasonlóképpen fognak dönteni” – tette hozzá Lazorová.

Az igazgató elmondása szerint a múlt héten egyeztetett a nővérekkel az esetleges megoldásokkal kapcsolatban, ami a túlórákat illeti. Elmondása szerint azt akarta elérni, hogy a jövő év elejére egy nővérnek se kelljen túlóráznia.

Volák szerint minden bizonnyal félreértették egymást a nővérekkel, illetve nem jutott el hozzájuk a valós információ, ezért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet.


TASR/para