Fico: Meg fogjuk fékezni az olaszokat a helyi erőművek eladásában!

2015. március 22. - 08:25 | Belföld

Amíg nem fejezik be a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését, az állam nem engedi eladni az erőmű feletti irányítást, amely jelenleg a Szlovák Villamosművek és az olasz Enel fennhatósága alá tartozik.

Fico: Meg fogjuk fékezni az olaszokat a helyi erőművek eladásában!

A szlovák energiaszolgáltató kétharmados részvénycsomagját birtokló olasz Enel cél jelenleg eladásra kínálja a mohi és Jaslovské Bohunice-i erőművek atomblokkjait – adta hírül a DenníkN napilap.

Az eladás azonban nem mehet teljesen zökkenőmentesen, hiszen az állam egész addig nem engedi eladni a mohi erőmű blokkjait, amíg a társaság be nem fejezi azok építését. Mindezt Robert Fico jelentette ki egy szombati vitaműsorban.

„Nem fogunk együttműködni az Enellel az erőművek eladásában egészen addig, amíg nem fejezik be a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését. Igaz, eladhatják, de nehéz lesz olyan külföldi befektetőt találniuk, akik annak ellenére is megvásárolnák a blokkokat, hogy tudják, az állam nem fog vele együttműködni” – jelentette ki a kormányfő.

Fico azzal indokolta döntését, hogy amennyiben most engedélyeznék a részesedések eladását, a mohi atomerőmű blokkjainak építése teljesen leállna.

Amennyiben a kormányfő valóban betartja szavát, az Enel valóban nehezen fog találni olyan befektetőt, aki képes lenne egy államilag egyáltalán nem támogatott erőművet megvásárolni.


(dennikn.sk)