Már nem tagja az SNS-nek a faliújságtenderes miniszter

2015. március 23. - 14:32 | Belföld

A párt vezetése szerint 2013 óta már nem tagja a pártnak Igor Štefanov, aki még mindig csak gyanúsítottja, és nem vádlottja az ún. faliújságtender ügyének.

Már nem tagja az SNS-nek a faliújságtenderes miniszter

Štefanov a Denník N-nek nyilatkozott néhány hete, és akkor még nem tudott arról, hogy már nem tagja az SNS-nek. Az SNS vezetése ezt követően jelezte, hogy 2013-tól már nem tagja a pártnak, mivel nem fizette a tagdíjat.

A faliújságtender ügyében a rendőrség továbbra is nyomoz, Štefanov gyanúsított, de még nem jutottak el a vádemelési javaslatig - öt és fél év után.

Andrej Danko, az SNS elnöke kijelentette, hogy úgy a faliújságtender, mint az emissziós ügy is, amelyek miatt az első Fico-kormány idején számos SNS-es minisztert leváltottak, jelentősen besározták az SNS hírnevét.

2011 márciusában, akkor még az SNS alelnökeként ugyanakkor Danko Štefanov mellé állt. Akkor azt is közölte, hogy büntető feljelentést tesz Daniel Lipšic akkori belügyminiszter és Maroš Žilinka államtitkára ellen amiatt, hogy tájékoztattak Štefanov meggyanúsításáról.

A rendőrség öt és fél éve vizsgálja az ún. faliújságtender ügyét. Öt személyt gyanúsítanak, köztük a két volt SNS-es minisztert, Marián Janušeket, illetve az őt követő Igor Štefanovot. Ők voltak azok, akik 2007-ben, amikor a Smer a HZDS-szel és az SNS-szel kormányzott, a földművelésügyi és régiófejlesztési minisztérium faliújságján, tehát a nyilvánosság számára nem hozzáférhető helyen hirdettek meg egy 3,6 milliárd koronás tendert.

A pályázatra egyedüliként két Ján Slotához közel álló cég, az Avocat és a Zamedia jelentkezett. Több hónap is eltelt a botrány kirobbanását követően, mire Robert Fico visszahívta Janušeket, majd a helyébe lépő Štefanovot is. A 2012-es választásokon az SNS már nem jutott be a parlamentbe. A HZDS már 2010-ben sem.

Denník N/para