Pavol Frešo és Mikuláš Dzurinda a legtöbbet hiányzó képviselő

2015. március 24. - 19:58 | Belföld

Havi 3 500 euróért durván 90 napot kell ülnie egy képviselőnek a parlamentben. Néhányan közülük azonban ezt nem teszik meg, volt aki már több mint 20 ülést kihagyott a törvényhózó testület adatai szerint.

Pavol Frešo és Mikuláš Dzurinda a legtöbbet hiányzó képviselő

Legtöbbet, 54 alkalommal Pavol Frešo, az SDKÚ-DS elnöke hiányzott, aki amellett, hogy parlamenti képviselő, Pozsony megye élén áll. Frešo elmondása szerint azért nem tudja rendesen végezni a munkáját, mert megyefőnökként sokat utazik külföldre.

2012 áprilisától idén márciusig a képviselők eddig 270 ülésen vettek részt.

Frešo egykori párttársa, Mikuláš Dzurinda 53 napot hiányzott. Amióta az Európai Intézményekért Központ (CES) vezetője lett, egyre többször tartózkodik Brüsszelben és más európai nagyvárosokban.

A harmadik legtöbbet hiányzó Ján Hudacký, aki 49 alkalommal nem volt jelen az üléseken, ő leginkább egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a parlament munkájában.

Nem büntetett meg senkit a házelnök

Néhányan családi okok miatt nem tudnak elutazni a fővárosba azért, hogy eleget tegyenek kötelességeiknek, míg mások már előre megtervezett találkozókon vesznek részt, ahol a választópolgárokkal, van akinek orvoshoz kell mennie, vagy valamelyik családtagját kénytelen ápolni.

A képviselők a bocsánatkérő kérvényeket először a frakcióvezetőkhöz juttatják el, azonban a házelnöké az utolsó szó, aki elbírálja a helyzetet.

Abban az esetben, ha a törvényhozó nem kért elnézést amiatt, hogy nem tudott résztvenni négy ülésnapon, elvesztheti egész havi fizetését. 2012 óta nem történt ilyen. „Ebben a választási időszakban elfogadtak minden magyarázatot a hiányzásokra, ahogy azt a frakcióvezetők javasolták“ – nyilatkozta Pacol Chovanec, a házelnök, Peter Pellegrini szóvivője.

aktuality.sk/para