Gašparovič kezdeget: Kiskának nem kéne kifizetnie a kártérítést Čentéš számára!

2015. március 25. - 15:48 | Belföld

Ivan Gašparovič szerint utódjának keresnie kellene annak lehetőségeit, hogyan kerülheti el a fizetést.

Gašparovič kezdeget: Kiskának nem kéne kifizetnie a kártérítést Čentéš számára!

Mint ismert, az Alkotmánybíróság decemberben mondta ki, hogy sérültek Jozef Čentéš választott és egyéb közjogi funkciók betöltéséhez való jogai azáltal, hogy Ivan Gašparovič nem nevezte ki őt főügyésszé, miután a parlament megszavazta a jelöltségét. Egyúttal 60 ezer eurós kártérítést is megszabtak Jozef Čentéš javára, amit ő jótékony célra kíván felajánlani. Ezt a kártérítést március végéig kellene kifizetnie az elnöki irodának.

Gašparovič ugyanakkor arra szólította fel Andrej Kiskát, hogy az elnöki iroda költségvetésének védelme érdekében az Alkotmánybíróság döntése kapcsán forduljon az Európai Emberjogi Bírósághoz. "Ha nem teszi meg ő, akkor majd én, mint az eljárás részese, amivé akkor váltam, amikor az előadó bíró (sudca spravodajca), illetve a szenátus elnöke kikérte a véleményemet" - jegyezte meg.

Úgy gondolja, hogy az elnöki irodának letétbe kellene helyeznie az összeget, és csak akkor kifizetnie azt, ha a strasbourgi bíróság döntés hoz.

Roman Krpelan, az elnöki iroda szóvivője erre ismételten úgy reagált, hogy az Alkotmánybíróság döntését elfogadva a kártérítést március végéig kifizetik.

TASR/para