Nem kell 14 millió eurót fizetnünk a ciprusi offshore-cégnek a Športkáért

2015. március 25. - 11:28 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság végre meghozta döntését a Tipos-Lemikon perben.

Nem kell 14 millió eurót fizetnünk a ciprusi offshore-cégnek a Športkáért

A Pozsonyi Kerületi Bíróság nyolc évvel ezelőtti első ítélete szerint a szlovák állami lottótársaságnak, a Tiposnak 14,1 millió eurós kártérítést kellett volna fizetnie egy ciprusi cégnek, a Lemikonnak. Ezt a döntést azonban múlt csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság eltörölte - tudta meg a SME.

A Tiposnak azért kellett volna fizetnie, mert 1996 és 2002 között állítólag illetéktelenül nevezte el a szerencsejátékait Športkának, Šancának és Matesnek. A Legfelsőbb Bíróság most azt mondta ki, hogy nem teljesen biztos, hogy illetéktelenül használták a megnevezéseket, ezért elrendelte az ügy újbóli megtárgyalását a kerületi bíróságon. Ha úgy döntenek, hogy jogszerűen használták a megnevezéseket, és a Lemikon panaszát elutasítják ez ügyben, akkor úszhatja meg az ország véglegesen a 14 milliós kártérítést.

A SME információi szerint a Zuzana Ďurišová, Ľubomíra Kúdelová, Anna Marková, Alena Priecelová és Jana Zemaníková alkotta szenátus egyöntetűen a korábbi ítélet eltörlésére szavazott.

A mostani ítéletet a Legfelsőbb Bíróság bíróinak és annak korábbi elnöke, Štefan Harabin által elkövetett hibák előzték meg. A Legfelsőbb Bíróság 2010-ben még megítélte a kártérítést, 2011-ben azonban ezt a döntést eltörölte az Alkotmánybíróság, azzal érvelve, hogy az összetett ügyben meglehetősen leegyszerűsített és formális indoklást mellékeltek az ítélethez.

Az esetet akkor egy olyan szenátus bírálta el, amelyben Harabin három tagot le is cserélt. Az Alkotmánybíróság ezeket a cseréket törvénytelennek ítélte. Ennek a bizonyos szenátusnak az elnöke az a Juraj Seman volt, aki érintett a Bonanno bárban történt incidensben is (bírók és ügyészek dőzsöltek, némelyikük a tömeggyilkos Harmannak öltözve, majd mindannyian beperelték az arról felvételt leközlő médiát).

Az Alkotmánybíróság döntése óta három év telt el, és most azok a bírók dönthettek róla, akiknek eredetileg is kellett volna.

Kronológia:

- A szlovák Športka 1992-ben jött létre, de ekkor még nem foglalkozhatott a szerencsejátékokkal. Utána hozták létre a Tipost, amely 1992 és 1999 között rendelte meg a játékszelvények kezelését a Športkától. 2000-ben a Športka beperelte a Tipost "indokolatlan vagyonszerzés", és a know-how-ja használata miatt. 10 millió eurót követeltek, amely fokozatosan 33 millióra nőtt.

- 2004-ben a kerületi bíróság 3,6 millió eurós kártérítést szab meg a Športkának, a döntést azonban a Legfelsőbb Bíróság eltörli. 2007-ben a kerületi bíróság újabb döntésével a Športka 33 millió eurós kártérítésre jogosult, ez ellen a Tipos már nem nyújtott be rendkívüli fellebbezést.

- 2008-ban a Športka követelését felvásárolta a ciprusi Lemikon, amely a rendezésről szerződést kötött a Tiposszal is, és meg is kapta az első, 13 millió eurós részletet. Miután mindez nyilvánosságra került, módosítottak a bírósági renden, a főügyész fellebbezést nyújtott be, a Tipos pedig felbontotta a szerződést.

- 2010 novemberében a Legfelsőbb Bíróság 14 millió eurós kártérítésről dönt a Lemikon javára. 2011 októberében ezt a döntést az Alkotmánybíróság eltörli.

SME/para