Az elnöki iroda kifizette Čentéšnek a 60 ezer eurós kártérítést

2015. március 26. - 15:40 | Belföld

Andrej Kiska elnöki irodája kifizette a Jozef Čentéšnek az Alkotmánybíróság által megítélt kártérítést, továbbá a perköltségeket.

Az elnöki iroda kifizette Čentéšnek a 60 ezer eurós kártérítést

Erről Roman Krpelan, az államfő szóvivője tájékoztatott csütörtökön. Elmondta azt is, hogy mivel az iroda idei költségvetése nem számolt ezzel a kiadással, rendkívüli kiegészítést kértek a pénzügyminisztériumtól, aminek a tárca eleget is tett.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság decemberben mondta ki, hogy sérültek Jozef Čentéš választott és egyéb közjogi funkciók betöltéséhez való jogai azáltal, hogy Ivan Gašparovič nem nevezte ki őt főügyésszé, miután a parlament megszavazta a jelöltségét. Egyúttal 60 ezer eurós kártérítést is megszabtak Jozef Čentéš javára, amit ő jótékony célra kíván felajánlani.

Gašparovič ugyanakkor szerdán arra szólította fel Andrej Kiskát, hogy az elnöki iroda költségvetésének védelme érdekében az Alkotmánybíróság döntése kapcsán forduljon az Európai Emberjogi Bírósághoz. "Ha nem teszi meg ő, akkor majd én, mint az eljárás részese, amivé akkor váltam, amikor az előadó bíró (sudca spravodajca), illetve a szenátus elnöke kikérte a véleményemet" - jegyezte meg. Úgy gondolja, hogy az elnöki irodának letétbe kellene helyeznie az összeget, és csak akkor kifizetnie azt, ha a strasbourgi bíróság döntés hoz.

TASR/para