Fico: A szlovákiai vízi erőművek aranytojást tojó tyúkok

2015. március 26. - 14:57 | Belföld

Robert Fico a víz világnapja alkalmából Pozsonyban megrendezett ünnepélyes találkozón mondta ezt.

Fico: A szlovákiai vízi erőművek aranytojást tojó tyúkok

Fico kijelentette, hogy Szlovákia számára aranytojást tojó tyúkok a vízerőművek, mégpedig a villamos energia környezetbarát előállítása miatt.

Emlékeztetett arra, hogy a szlovák folyókon felépített vízi erőművek költségeinek nagy részét már törlesztették, és arra is, hogy Szlovákia visszavette a teljes irányítást a bősi vízi erőmű miatt. Ezt pedig hatalmas sikernek nevezte "mindenki számára, akinek számítanak a vizeink".

A vízgazdálkodásban tevékenykedők szövetsége által szervezett találkozót Peter Žiga (Smer-SD) környezetvédelmi miniszter védnöksége alatt rendezték meg. Ő elárulta, ahogy az elkövetkezendő években is munkájuk részét képezi a víz, mégpedig vízvezetékek és csatornahálózatok kiépítésén keresztül.

Žiga kifejtette, hogy 559 olyan helyet azonosítottak Szlovákia-szerte, amelynek árvízvédelmi szempontból figyelmet kell szentelniük. Elárulta, hogy egy 2013-as adat szerint a lakosság 80%-a csatlakozik a csatornahálózathoz, ám ezt 100%-ra szeretnék emelni, hogy a "modern európai országok közé kerülhessünk". Hozzátette, hogy ennek a kötelezettségnek a teljesítéséhez 700 millió euróra van szükség, és a következő EU-s programidőszakban 450 millió eurót különítettek el rá. Žiga leszögezte, hogy a fennmaradó összeget a az állami költségvetésben kell megtalálni.

TASR/para