Új koalíció a láthatáron: egy felmérés szerint ők szorongathatják meg leginkább Ficóékat

2015. március 28. - 12:20 | Belföld

A parlamenti választások közeledtével a kisebb politikai pártok mozgósítanak minden erőt, hogy megmenthessék parlamenti pozíciójukat. Az egyik ilyen lehetőség, ha a pártok koalíciót alkotnak, máskülönben a választók könnyen kisöpörhetik őket a Nemzeti Tanácsból.

Ennek érdekében egyesülne egy új koalíció, melyet az OĽaNO, az SaS és a NOVA alkotna. A FOCUS felmérése szerint így ez a hármas koalíció 14 százalékkal a második legerősebb lenne a kormányzó Smer mögött, amely a felmérés során 34,6 százalékkal áll az élen.

Ennek a koalíciónak a lehetséges megalakulását Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Richard Sulík, a liberálisok vezetője is megerősítette, de a tárgyalások eredménye még nem vehető biztosra.

Sulík elmondása szerint nem tudja biztosra, hogy tényleg egyesülne-e a három párt, de hangsúlyozta, hogy nagy köztük a bizalom, így a tárgyalásokat folytatni fogják.

Érdekesen alakultak a többi pártok eredményei a FOCUS felmérése szerint: a harmadik helyen a KDH végezne 12,4 százalékkal, a negyedik helyet pedig a Sieť foglalná el 10,8 százalékkal.

Parlamenti tagságát 7,4 százalékkal biztosítaná a Híd is, s a Nemzeti Tanácsba visszatérne Bugárék nagy riválisa, az SNS (6,6 százalék) is.

aktualne.sk/para

Címkék: koalició, SaS, OĽaNO, NOVA