Lajčák: A szlovák-magyar viszony most a legjobb!

2015. március 30. - 14:28 | Belföld

Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszter Budapestre látogatott, ahol magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel (Fidesz) találkozott.

Lajčák: A szlovák-magyar viszony most a legjobb!

Lajčák a találkozó után kijelentette, hogy a szlovák-magyar viszont most a legjobb, amiből mindkét ország polgárai profitálhatnak.

A két külügyminiszter már harmadik alkalommal találkozik ebben a hónapban. Lajčák emlékeztetett arra, hogy 20 évvel ezelőtt írták alá a szlovák-magyar alapszerződést, amely keretet nyújt a két ország közti párbeszédhez.

Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel is megegyeztek abban, hogy a közös infrastruktúra építésére vonatkozó prioritásaik megegyeznek. Ezek közé sorolta, hogy Miskolcot autópálya kösse össze a magyar-szlovák határral, újabb Duna-híd épüljön a két Komárom között, illetve Rajkánál is autópályával kössék össze a határt.

Elárulta, hogy a komáromi Duna-hidat illetően európai uniós forrásokért folyamodtak, és azzal számolnak, hogy 2016-ban megkezdődhet az építkezés.

A két miniszter megerősítette, hogy 21 új határátkelőhelyet létesítenek Magyarország és Szlovákia között. Szijjártó pedig beszélt arról is, hogy Magyarország katonai misszióval járul hozzá az Iszlám Állam elleni harchoz, amiről a magyar parlament az elkövetkezendő hetekben dönthet.

TASR/para