A mocsoktól lett piszok gazdag a miniszter Pavol Pavlis

2015. március 30. - 09:42 | Belföld

Takarításról szóló túlárazott megrendelésekből vált milliomossá a jelenlegi gazdasági miniszter, Pavol Pavlis (Smer-SD) - tudta meg a SME.

A mocsoktól lett piszok gazdag a miniszter Pavol Pavlis

A pozsonyi Óváros túlárazott, több tízmillió koronás megrendeléseit Pavlis cége nyerte el 2008 előtt. A napilap az infotörvényre hivatkozva kérte ki az adatokat az óvárosi önkormányzattól.

2008 előtt az óvárosi önkormányzat alá tartozó Vepos nevű szervezet hatáskörébe tartozott a városrész takarítása, amely pedig a munkát megrendelte egy bizonyos Inexsys nevű cégtől, amelynek ügyvezetője és társtulajdonosa Pavlis volt. Ez persze nem szerepel az önéletrajzában.

Csak a 2008-as évben 58,3 millió korona értékben takarított az Inexsys. Összesen 172 különálló szerződést és függeléket írtak alá. 2007-ben és 2006-ban is csaknem 36 milliós, 2005-ben pedig 28,9 millió koronás megrendelést kaptak a takarításra.

Négy év alatt több mint 164 millió koronát zsebeltek be, ez idő alatt pedig Peter Čiernik (KDH) és Andrej Petrek (SDKÚ-DS) voltak a városrész polgármesterei.

Sem Pavlis, sem szóvivője, Miriam Žiaková nem reagált ezekre az adatokra, mégpedig arra hivatkozva, hogy több évvel ezelőtti cselekményről van szó, és nem a miniszter jelenlegi munkájáról.

Az óvárosi szerződésekből azonban kiderül, hogy a kilenc megrendelés az utak takarítására, szemételhordásra, téli karbantartásra, a zöld övezetek karbantartására, játszóterek, vásárterek és nyilvános toalettek takarítására vonatkozott.

Öt alkalommal írtak ki versenypályázatot, ebből kettőt megszüntettek, további három esetben pedig azt feltételezték, hogy a megrendelés értéke nem haladja meg azt a szintet, amelynél közbeszerzést kell kiírni, egyszer pedig mindennemű közzététel és versenyeztetés nélkül adta ki a munkát a Vepos Pavlis cégének.

2008-ban Óváros is rájött arra, hogy a megrendelések meglehetősen túlárazottak. Ezután megszüntették a Vepsos szervezetet, majd kiírtak egy 250 millió koronás tendert, amely a városrész takarításáról szólt ötéves időtartamra vonatkozóan. A győztes ismét az Inexsys lett.

A SME már korábban tájékoztatott a megrendelések keltette gyanúról, Pavlis azonban úgy reagált, hogy 2008 után már nem volt a társaság ügyvezetője. Csakhogy a társtulajdonosa igen. Akkoriban a közbeszerzési bizottság tagja volt Radoslav Števčík, Óváros jelenlegi, Smer által támogatott polgármestere is.

Pavlis 2006 júliusáig volt az Inexsys ügyvezetője, társtulajdonosa pedig 2009 májusáig. 2009 júniusában a városrész maradványáron, felesleges vagyonként adta el a Vepos technikai eszközeit az Inexsysnek. Augusztusban átnevezték Veposszá, és azóta is ugyanaz a székhelye. A legutóbbi szerződése idén április végéig érvényes.

SME/para