Egyre több illegális bevándorló érkezhet hozzánk Magyarország felől

2015. április 1. - 17:55 | Belföld

A jövőben arra lehet számítani, hogy egyre több illegális bevándorló lépi át a szlovák határt Magyarország felől.

Magyarországon az utóbbi hónapokban bonyolulttá vált a helyzet és nap mint nap mintegy 400-500 illegális bevándorló érkezik az országba.

"Magyarországról a legnagyobb mértékben Ausztria felé veszik az irányt, de nem zárható ki, hogy a jövőben, amikor megerősítik a magyar-osztrák határt, nyomás alá helyezik a szlovák-magyar határt" - derült ki Ľudovít Bíró, a határügyi kérdésekkel foglalkozó főmegbízott jelentéséből

A magyar kollégájával folytatott találkozója után írt jelentésben leszögezi, hogy magyar részről jelenleg a szlovák határon a legstabilabb a helyzet, ez viszont változhat az EU-s belső, elsősorban az osztrák határ, valamint a külső határok megerősítésével.

Bíró elmondta, hogy Szlovákia esetében jelenleg stabilizálták a helyzetet, amihez hozzájárult az is, hogy megerősítették keleten az ukrán határ védelmét, ami által csökkent az Ukrajna felől érkező illegális bevándorlók mennyisége.

A jelentésből kiderül az is, hogy változott a bevándorlók összetétele, és a szomáliaiakat, mint a bevándorlók körében legnagyobb arányban lévőket felváltották az afgánok. Olyan esetet is regisztráltak, amikor az Ukrajna felől érkező illegális határátlépők Magyarország felé vették az irányt, hogy elérjék az autópályát Miskolcnál, majd onnan indultak Ausztria felé.

SME/para