Hangosan dicsekedve foglalta vissza Fico a bősi erőművet, a haszon viszont továbbra is az Enelé

A bősi vízerőmű feletti irányítás kormány általi visszaszerzése bukta. A SME írt erről cikket.

Hangosan dicsekedve foglalta vissza Fico a bősi erőművet, a haszon viszont továbbra is az Enelé

Az állami Vízgazdálkodási Építkezési Vállalatnak ugyanis távolról sincs annyi hosszútávú szerződése a Bősön kitermelt elektromos áram felvásárlásáról, mint amennyi áramot termel az erőmű. Az államnak emiatt a rövid távú szerződések piacán kell szerencsét próbálnia. Martin Ondko, a pöstyéni Magna Energia társaság vezetője szerint azonban itt átlagosan 5%-al olcsóbban adható el az áram, mint hosszú távú szerződések keretén belül.

A villanyáram ára ráadásul tavaly jelentősen csökkent is. Míg ugyanis a múlt évben még 36 eurót fizettek egy megawattórányi áramért, azóta ez már csak 30 euró, márciusban azonban volt, hogy 20 euró alá zuhant. Ennek oka elsősorban a megújuló energiaforrásokból származó villamos áram azonnali piacon megjelenő mennyisége.

A vízgazdálkodóknak ezáltal a Dunán termelt áram 20 százalékkal is kevesebb bevételt hozhat, mint a Szlovák Villamosműveknek, illetve az egyelőre még többségi tulajdonosának, az olasz Enelnek, amely a kormány előtt irányította az erőművet.

Tudni kell azt is, hogy az Enel számára érvényben maradtak azok a hosszú távú szerződések, amelyeket még a múlt évben kötött. Ugyan a bősi erőmű által termelt villanyáramhoz közvetlenül már nem fér hozzá, és a piacokon kell beszereznie, ott viszont éppen az állami vízgazdálkodási vállalatnak van leginkább feleslege. Tehát a villanyáram ugyanazokhoz a felvásárlókhoz jut el, ugyanúgy a Szlovák Villamosműveken keresztül, csak a folyamat elejére beékelődött a Vízgazdálkodási Vállalat. Az viszont nem keres az áramon, míg a villamosművek több bevételhez jut, mintha maga kezelné a bősi erőművet.

Míg korábban a dunai áram évente mintegy 100 milliós bevételt hozott, addig ezentúl ez legfeljebb 75 millió lesz. Az állam azonnal még ennél is jóval kevesebbet kereshet, ha Peter Žiga környezetvédelmi miniszter szavaiból indulunk ki, aki a szlovák rádióban közölte, hogy jelenleg heti 640 ezer euró a bősi erőműből származó bevételük. Ez évente 33 millió, ami harmada annak, mint amennyiért a villamosművek értékesítették az áramot.

SME/para