Kilencen vannak versenyben a D4-es és az R7-es első szakaszának megépítéséért

2015. április 1. - 12:58 | Belföld

A D4-es pozsonyi elkerülőút, valamint az R7-es fővárostól Egyházgelléig húzódó szakaszának megépítésére vonatkozó koncessziós szerződésért kilencen szálltak versenybe - írja a Pravda.

Kilencen vannak versenyben a D4-es és az R7-es első szakaszának megépítéséért

A közlekedésügyi minisztérium a legelőnyösebb ajánlat alapján tervez döntést hozni. A sikeres pályázót, akivel koncessziós szerződést kötnek a PPP-projekt keretén belül, egy versenytárgyaláson tervezik kiválasztani, amelyen legfeljebb négyen vesznek majd részt azok közül, akik teljesítik a feltételeket.

Martin Kóňa minisztériumi szóvivő közölte, hogy a beérkezett pályázatok kiértékelési szakaszát nem kívánják kommentálni, mivel az ellentmondana a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek. A pályázatok benyújtásának határideje eredetileg március 13. volt, amit a tárca néhány jelentős európai társaság kérésére két héttel, március 27-ig meghosszabbított.

A PPP-partner kiválasztására kiírt tender az autópálya és a gyorsforgalmi út vonatkozó szakaszáról szóló projekt elkészítéséről, megépítéséről, finanszírozásáról, működtetéséről és karbantartásáról még januárban jelent meg a Közbeszerzési közlönyben. A harminc éves koncesszió értékét 4,53 milliárd euróra becsülték. Ennek részét képezi a D4-es Pozsony, Jarovce – Pozsonyivánka, észak – Récse szakasza, valamint az R7-es Pozsony, Főrév (Prievoz) – Ketelec – Dénesd (Dunajská Lužná) – Egyházgelle szakasza, összesen 59,1 kilométeren. A projekt finanszírozására a minisztérium szerint európai uniós pénzek is felhasználhatóak.

A D4-es és az R7-es építése a várakozások szerint a tender kimenetelétől függően 2016-ban elkezdődhet és négy évig tarthat. Az építkezésre egy állami szakértői vélemény szerint 1,325 milliárd eurót fordíthatnak. Az állam a jelenlegi feltételek mellett az állam 135 és 151 millió euró közti összeget fizethet a két útszakasz használatáért a PPP-partnerének. Az összeg így jön ki harminc év alatt 4-4,5 milliárd euróra. A minisztérium azonban arra számít, hogy a végösszeg a versenytárgyalások után ennél alacsonyabb lehet.

A D4-esről és az R7-esről készített vizualizáció:

Pravda/para