Matovič, Lipšic és Sulík koalícióra léphet, de még nem most

2015. április 2. - 13:58 | Belföld

Az OĽaNO, a Nova és az SaS elnöke szerint még nem érett meg az idő, hogy a jövő évi választásokra készülve koalícióra lépjenek.

Matovič, Lipšic és Sulík koalícióra léphet, de még nem most

Richard Sulík (SaS), Daniel Lipšic (NOVA) és Igor Matovič (OĽaNO) egyelőre fontosabbnak tartják, hogy együttműködnek konkrét ügyekben. A három pártvezető csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott a kormány hároméves működéséről.

Sulík úgy látja, hogy az ő együttműködésük jobb, mint a Népi platformé pártjaié (KDH, SDKÚ, Híd) volt. Hozzátette, hogy a jobboldali pártjaikat jelenleg összeköti a korrupció elleni harc, illetve a gazdasági területen javasolt intézkedések.

Sulík leszögezte, nem tartják sürgősnek a koalíciót. "Erre még van egy pici időnk" - fogalmazott.

A kérdés nem aktuális Lipšic szerint sem, ám azt mondta, hogy eljön majd az ideje, amikor leülnek és beszélnek erről. "Most a jelenlegi kormány konkrét intézkedéseivel és javaslataival foglalkozunk" - húzta alá.

Leszögezte azonban, hogy egy majdani szövetséghez szélesebb alapok szükségesek, és "olyan formációt kell alkotni, amely alternatívát tud kínálni Szlovákia számára, hogy ne Robert Fico kormányozzon tovább". "Szlovákiának kell az első helyen állnia, minden más, párt- vagy individuális érdekek csak ezután következhetnek" - szögezte le.

Matovič is nekiment a Népi platformnak, mondván, ott "több volt a teátrális mint a reális tartalom", ám náluk ez éppen fordítva van. "Mi több mint egy éve kezdtünk együttműködni, közös törvényjavaslatokat benyújtani, közös sajtótájékoztatókat tartani" - jegyezte meg. Úgy látja, hogy erőltetni nem lehet semmit, ha az együttműködésük szorosabbra fűződik, akkor úgy lesz, ha pedig nem, akkor nem.

A három pártvezető tavaly kezdett együttműködni, eleinte Alojz Hlina is velük tartott, márciusban azonban belépett a KDH parlamenti frakciójába.

TASR/para