Összehasonlították az árakat – kiderült mi lett olcsóbb és drágább

2015. április 5. - 18:43 | Belföld

Az éves összehasonlítás szerint csökkent a hús, a tojás és a burgonya ára, ellenben többet fizetünk a csokoládéért, a sörért és a kifliért.

Szlovákiában már egy éve megszakítás nélkül csökken az élelmiszer ára, így a vásárlók a múlt évhez képest öt centtel többet megspórolhatnak a húsvéti ünnepekre való bevásárláskor.

A Postabank összehasonlításából kiderült, hogy az idei húsvéti bevásárlás átlagban 38 euróra jön ki, ugyanis olcsóbb lett a hús, a zöldség és a tojás. Az előző évhez képest legjobban a burgonya ára csökkent, amely mintegy 40 centtel lett olcsóbb, de jóval kevesebbet fizetünk az almáért (-29 cent), a kristálycukorért (-26 cent) vagy az olajért (-13 cent) is.

Ellenkező esetben a vásárlók többet fizetnek a kifliért, amely egy centtel drágult, de a csokoládékedvelők is mélyebbre nyúlnak a pénztárcájukba, ugyanis a tejcsokoládé ára 16 centtel feljebb kúszott. A margarinok és a sörök 1,5 centtel lettek drágábbak.

Anna Tkáčová, a Postabank szóvivőjének elmondása szerint a húsvéti ünnepek során a kliensek átlagban 150 eurót vesznek ki a bankautomatákból. Tavaly a fizetési terminus után voltak a húsvéti ünnepek, s akkor a kliensek átlagban 169 eurót vettek ki, míg 2012-ben, mikor az ünnepek a fizetési terminus előtt voltak, a kliensek átlagban 137 eurót vettek ki a bankautomatákból.

webnoviny.sk/para