ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG: Nem fúrják meg a Plus 7 dní hetilapot, amiért kritizálta a Kadhafival pusmogó Ficót

2015. április 6. - 10:59 | Belföld

Az eset nyolc éve kezdődött, Robert Fico azonban eddig minden szinten elbukott.

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG: Nem fúrják meg a Plus 7 dní hetilapot, amiért kritizálta a Kadhafival pusmogó Ficót

A Plus 7 dní főszerkesztője, Miloš Luknár 2007 márciusában egy véleménycikkben írt Robert Fico és Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető néhány perces sugdolózásáról. Fico akkor nem volt hajlandó az újságírók előtt beszélni arról, miről volt szó a közte és Kadhafi között négyszemközt lezajlott néhányperces társalgás során.

A TA3 riporternőjének aztán megjegyezte, hogy "a világ imperializmusa elleni harcról". Luknár ezt követően írt kommentárt "Torkig van az imperialistákkal?" címmel. Fico pedig perelt.

A kormányfő a hazaútja során állítólag pontosította az újságírók és riporterek előtt, miről beszéltek Kadhafival, de akkor a kamerák nem voltak bekapcsolva. A bíróság azonban ettől eltekintve Luknár és ezzel az újságírók oldalára állt.

A Pozsonyi V. számú járásbíróság már 2009-ben elvetette Fico keresetét, melyben bocsánatkérést és egymillió koronát (33 ezer eurót) követelt a lap kiadójától.

Azzal is érvelt a bíróság, hogy Fico bármikor reagálhatott volna a leírtakra, de egyszer sem mondta azt, hogy az újságírók kitalálták, amit leírtak. "Mivel nem így történt, a Plus 7 dní hetilap abban a hiszemben közölhette az információt, hogy annak tartalma valós" - közölték. Végül azzal zárták az indoklást, hogy a szerző egy kommentárt írt, tehát "egy véleménycikket, melyben az újságírók megengedhetnek bizonyos mértékű túlzást, iróniát vagy provokációt". Leszögezték, hogy "a szerző értékelő megállapításaira nem tekinthetnek Robert Fico magánéletébe való megengedhetetlen mértékű beavatkozásként".

2010-ben a Pozsonyi Kerületi Bíróság megerősítette az elsőfokon meghozott ítéletet, elutasítva egyben Fico fellebbezését. Fico azonban ezt sem hagyta annyiban, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely 2011-ben utasította el a fellebbezését. A történetnek továbbra sem volt vége, jött az Alkotmánybíróság, amely pedig idén március 26-án "nyilvánvalóan megalapozatlannak" ítélte Fico panaszát.

A miniszterelnök elméletben még megpróbálkozhat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságával...

SME/para