Jók vagyunk az emissziócsökkentésben, autóink viszont egyre inkább pöfögnek

2015. április 8. - 13:48 | Belföld

Szlovákia jócskán meghaladta a károsanyag-kibocsátás terén vállalt, a Kiotói egyezményből adódó kötelezettségeit.

Jók vagyunk az emissziócsökkentésben, autóink viszont egyre inkább pöfögnek

A környezetvédelmi minisztérium az ország klímaváltozásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek fokozatos teljesítéséről szóló 2014-es jelentésében, melyet szerdán tárgyalta a kormány, leszögezi, hogy Szlovákia az első redukciós időszakban 33%-kal jobban teljesített a vállalt kötelezettségeihez képest. Ebből kifolyólag a tárca szerint lehetőség nyílik a jobb indulásra a következő kötelezettségi időszakban.

Az első időszak végső leltározásának eredménye szerint 2012-ben 43,118 millió tonnát tett ki a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása Szlovákiában, ami 1990-hez képest 41,4%-os csökkenést jelent.

Ugyanakkor míg a stacionárius forrásokból származó kibocsátás csökken, egyre nő a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás aránya. 1990-től mintegy 31%-kal nőtt a kibocsátás a kipufogógázok tekintetében. 1990-ben az arányuk még csak 9%-os volt a teljes emissziót tekintve, 2013-ban viszont már meghaladta a 16%-ot.

A környezetvédelmi minisztérium szerint emiatt elkerülhetetlen, hogy szabályozó intézkedésekkel lépjenek közbe a károsanyag-kibocsátás közlekedésben történő csökkentése érdekében.

A másik terület, ahol ez idáig nem sikerült csökkenteni a kibocsátást, az a fosszilis üzemanyagok háztartásokon belüli elégetése.

TASR/para