BARBÁROK: Emberkereskedők 11 áldozatára bukkant a rendőrség - koldulásra kényszerítették őket külföldön!

2015. április 9. - 13:59 | Belföld

A rendőrség leleplezett egy öttagú bűnbandát és Rimaszombatban megtalálták azt a 11 személyt is, akiket koldulásra kényszerítettek külföldön.

BARBÁROK: Emberkereskedők 11 áldozatára bukkant a rendőrség - koldulásra kényszerítették őket külföldön!

A rendőrség rimaszombati, látszólag lakatlan viskókban talált rá a 11 emberre, akik az emberkereskedők áldozatai voltak. Őrizetbe vettek négy személyt, egy ötödikkel együtt pedig emberkereskedelem ügyében helyezik vád alá őket.

Denisa Baloghová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője közölte, hogy az emberkereskedők 73 ezer eurót kereshettek áldozataiknak köszönhetően.

A rendőrségi akció során több iratot is lefoglaltak, köztük születési anyakönyvi kivonatokat, szociális juttatások és nyugdíjak kifizetéséről szóló határozatokat, 4950 euró készpénzt, valamint egy zsákban 50 kg pénzérmét, emellett átkutattak több épületet és járművet is.

Fotó: TASR

Baloghová kifejtette, hogy a 32 éves Roland S., a 35 éves Dáša B., a 40 éves Patrícia B., az 56 éves Koloman Š. és az 50 éves Mária Š. olyan embereket kutattak fel, akiket be tudtak csapni, hogy külföldre vigyék őket koldulni. Azt ígérték nekik, hogy építkezéseken kell majd dolgozniuk jó fizetésért, de azt is, hogy a koldulásból megszerzett pénzből sokat eltehetnek.

"Visszaéltek a nehéz helyzetükkel, egészségi problémáikkal, alkohol- vagy kábítószer-függőségükkel. Fokozatosan vitték őket ki Németországba, ahol egész napokon keresztül koldulniuk kellett. Naponta egyszer kaptak enni, aztán valamilyen bódéban, sátorban vagy autóban kellett aludniuk" - közölte.

Elárulta azt is, hogy megverték vagy bedrogozták őket annak érdekében, hogy megtörjenek és ne álljanak ellen, ne szökjenek meg. Minden pénzt, amit koldultak, le kellett adniuk. Naponta így összesen 300 euró is összegyűlt, de volt, hogy az egyiküknek egy nap alatt 50 eurót sikerült kéregetnie.

Fotó: TASR

Miután hazahozták, továbbra is megfigyelték őket és elvették a szociális juttatásaikat, rokkant nyugdíjukat. Hogy mennyire érzéketlenek voltak, az is igazolja, hogy ilyen borzalmasan bántak egy mozgássérült állapotos nővel is. Hogy minél hosszabb ideig kizsákmányolhassák, azt akarják, hogy elvetéljen, ezért alkohol- és drogfogyasztásra kényszerítették. Miután nem vetélt el, orvosi beavatkozással akarták ezt elérni. Az ellenük felhozott vádak körét emiatt illegális terhességmegszakítással is bővítették.

Az üggyel foglalkozó nyomozó javasolta a banda vezetőjének vizsgálati fogságba helyezését. A gyanúsítottakat 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

TASR/Čas.sk/para