Forradalom jöhet a szlovákiai ebédjegyek piacán - lázadnak az éttermek!

2015. április 9. - 10:07 | Belföld

Az éttermek üzemeltetői szerint az ebédjegyek kiadói túlságosan is sokat keresnek az illetékeken - tudta meg a Hospodárske noviny.

Forradalom jöhet a szlovákiai ebédjegyek piacán - lázadnak az éttermek!

Az ebédjegyeket kiadó cégek meglehetősen biztos lábakon állnak, hiszen szolgáltatásukat részben a törvényből kifolyólag országszerte mintegy 750 ezer ember veszi igénybe, rajtuk keresztül pedig többek között az éttermek és szállodák is. A Hospodárske noviny információi szerint éppen ez utóbbiak érdekvédelmi szövetsége lázad.

A Hotelek és éttermek szövetsége azt kéri, hogy utasíthassák vissza az ebédjegyeket, pontosabban, hogy a cégek az ebédjegyeken kívül más módon is biztosíthassák alkalmazottaik számára az étkeztetést. Erről Marek Harbuľák, a szövetség főtitkára beszélt a lapnak.

A törvény szerint az ebédjegyek kiadói az értékükhöz viszonyítva maximálisan 3%-os províziót kérhetnek az ebédjegyek után, amennyiben azt el tudják adni a cégeknek. Amikor viszont azok visszatérnek a kereskedőktől vagy az éttermektől, újabb províziót kérhetnek, ezt ugyanis már nem szabályozza a törvény.

Jozef Šétaffy, egy pizzériahálózat vezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a típustól függően 3-5%-os veszteségeket könyvelnek el az ebédjegyeken.

Az ebédjegyesek azzal védekeznek, hogy üzleti viszonyról van szó. A Doxx igazgatója, Pavol Jandzík közölte, hogy amikor aláírják a szerződést velük, akkor egyetértenek az üzleti feltételekkel is.

A Monopolellenes Hivatal viszont kartellegyezség keretén belül történő egyezség gyanújával vizsgálódik egyes ebédjegykiadóknál.

Hospodárske noviny/para

Címkék: ebédjegyek, éttermek