KÉMBOTRÁNY: Vád alá helyezhetik a szlovák katonai hírszerzés korábbi vezetőjét

2015. április 10. - 15:58 | Belföld

Bizalmas információk veszélyeztetése és illetéktelen birtoklása ügyében állíthatják bíróság elé Roman Mikulecet, a katonai hírszerzés (VSS) volt vezetőjét, valamint barátnőjét, Katarína Svrčekovát, aki korábban szintén a titkosszolgálat tisztje volt.

KÉMBOTRÁNY: Vád alá helyezhetik a szlovák katonai hírszerzés korábbi vezetőjét

Roman Mikulecot és Katarína Svrčekovát 2013 júniusában azt követően vették őrizetbe, hogy gépkocsijuk ellenőrzése során abban olyan dokumentumokat talált a rendőrség, amelyek az ügyészség közlése szerint bizalmas besorolás alá esnek.

A NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) vádemelési javaslatot nyújtott be Mikulec ellen - írja a Denník N. Bizalmas információk veszélyeztetéséért egyéves börtönre ítélhetik őket.

Mikulec és Svrčeková közös állásfoglalásban reagált a vádemelési javaslatra, amelyet "az ellenünk folyó önkényes és manipulált eljárás részének tartunk, melynek egyetlen célja a megfélemlítésünk és a tönkretételünk, mivel rámutattunk az állami vagyonnal történt visszaélésekre, hűtlen kezelésekre olyan személyek által, akik jelenleg is hivatalban vannak".

A SME 2013 májusában, egy birtokába jutott jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a Mikulec vezette VSS, Ľubomír Galko (SaS) akkori védelmi miniszter megbízása alapján vizsgálatot folytatott a szervezet előző, az első Fico-kormány (2006-2010) idején kinevezett vezetői ellen, mert fennállt a gyanúja, hogy azok összesen több millió euró értékű, a VSS tulajdonában lévő ingatlant játszottak át hozzájuk közel álló személyek tulajdonába.

Az állításokat Martin Glváč (Smer-SD) védelmi miniszter "általános iskolás fogalmazásnak" nevezte, később pedig azt közölte, hogy az általa folytatott információszerzés során a gyanú nem nyert megerősítést.

A VSS-en belüli állítólagos gazdasági visszaélésekkel a parlament is foglalkozott a védelmi tárca jelentését tárgyalva. Ám csak azt állapították meg, hogy az ügy az illetékes nyomozó hatóság hatáskörébe tartozik. A VSS volt vezetőjét csak néhány nappal ezt követően tartóztatták le.

Roman Mikulecet 2010-ben, a Radičová-kormány idején nevezte ki a VSS élére a Ľubomír Galko. A Radičová-kormány 2011-ben bekövetkezett, részben az SaS-nak köszönhető bukását megelőzően azonban leváltották. A szolgálatot később, Robert Fico kormánya idején összevonták a katonai elhárítással (VOS).

Denník N/TASR/para