156 párt közül válogathatunk, 86 szétesőben van

2015. április 11. - 14:59 | Belföld

Szlovákiában jelenleg 156 politikai párt és mozgalom van nyilvántartva, ebből 86 szétesőben van – informálta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium Választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztálya.

156 párt közül válogathatunk, 86 szétesőben van

A pártok többsége már több éve benne van a nyilvántartásban. Tavaly hat politikai szubjektum jött létre, mégpedig a JEDNOTA – Szlovákia baloldali pártja, MLADÁ PETRŽALKA, Szlovákia Polgárai (Občania Slovenska), TREBIŠOV NAHLAS, Demokratikus Szlovákia Pártja (SDS) és a SIEŤ (Háló). Tavaly két párt, a Szlovákia Konzervatív Demokratái (KDS) és a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (ĽS-HZDS) bomlott fel.

Idén még egyetlen párt és mozgalom sem szűnt meg, azonban kettő alakult: a Szlovák Polgári Koalíció (SKOK) és a Šanca (Esély). A belügyminisztérium weboldala szerint 10 párt tervezi megalakulását a 2015-ös évben, akiknek 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy beregisztrálhassák őket a belügyminisztériumban. Ha teljesítik a feltételeket, a minisztérium nyilvántartásba veszi őket.

Az alakuló pártok között van a Hnutie 300 (300), alapítója Peter Pčolinský, aki részt vett a polgári tüntetések szervezésében. 2012, a Gorilla-ügy kirobbanása óta eddig több ezer ember vett ráészt az általa szervezett tüntetéseken. Pčolinský segítségére van Milan Krajniak, aki régebben a NOVA tagja volt. Szorosan együttműködöttDaniel Lipšiccel , anyagilag is támogatta pártját, a NOVA-t.

Be akar kapcsolódni a politikába még Martin Daňo aktivista a GINN egyenes demokrácia (GINN) párttal. Párt alapításával próbálkozik még Stanislava Červeňová, az a nő, aki le akart dobni a parlamenti ülésterem emeletéről egy széket a képviselőkre. Azt tervezi, hogy pártját Változás az emberekért-nek (Zmena pre ľudí) fogják hívni.

Vissza akar térni a politikába még az egykori nemzetiek, mégpedig Štefan Klimek, Roman Stopka és Emil Vestenický, akik a Szlovák Nemzet Munkája (PSN) alapításán munkálkodnak.


TASR/para

Címkék: politikai pártok