Országos rendőrségi akció - Minden bokor mögül mérik a sebességet ezen a héten!

2015. április 13. - 09:18 | Belföld

Egy országos akció keretén belül a rendőrség ezen a héten fokozott mértékben lesz jelen a közutakon. Hétfőtől vasárnapig rengeteg helyen számíthatunk arra, hogy ellenőrizni fogják a megengedett sebesség betartását.

Országos rendőrségi akció - Minden bokor mögül mérik a sebességet ezen a héten!

"A megengedett sebesség túllépése a balesetek második leggyakoribb indoka, közvetlenül az alapvető sofőri kötelezettségek elmulasztása után" - jelentette ki Denisa Baloghová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője.

Az idei év első három hónapjában összesen 18-an vesztették életüket gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetben.

A közlekedési rendőrök a sebesség mérése mellett a közúti közlekedési szabályok egyéb megsértését is ellenőrzik. Baloghová szerint mindenekelőtt a közlekedés biztonságának és folyamatosságának fenntartása a cél, ennek érdekében kívánnak pozitívan hatni a sofőrökre.

Településeken belül a sofőr legfeljebb 50, településen áthaladó gyorsforgalmi úton vagy autópályán 90 km/órával mehet. Lakott területen kívül az autóbusz, vagy a 3,5 tonnát meg nem haladó súlyú gépjármű legfeljebb 90-nel közlekedhet. Az autópályán autóbuszok számára 100, a 3,5 tonnánál könnyebb gépjárművek számára pedig 130 km/óra a megengedett sebesség. Baloghová emlékeztetett, hogy ezek a sebességhatárok, ugyanakkor minden alkalommal egyéb körülményeket (pl. útviszonyok, időjárás) is figyelembe kell venni, emellett nem szabad megfeledkezni a járművek közti kellő távolság betartásáról sem.

TASR/para