A vatikáni hatalmi struktúrákat megkerülve juttathatták be Róbert Bezákot Ferenc pápához

2015. április 13. - 12:58 | Belföld

Hogy Róbert Bezákot pénteken az audienciáján fogadta a katolikus egyházfő, az elsősorban Miroslav Vlk prágai bíborosnak köszönhető.

A vatikáni hatalmi struktúrákat megkerülve juttathatták be Róbert Bezákot Ferenc pápához

Vlk a SME napilapnak elárulta, hogy még tavaly szeptember 25-én elküldött levelében kérte a Szentatyát, hogy fogadja a leváltott nagyszombati érseket, levelére pedig néhány héttel ezelőtt érkezett válasz, abban pedig az állt, hogy április 10-én 11.15-kor kerülhet sor az audienciájára, ám Bezák nevét nem említették benne.

"Azonnal megértettem, hogy a vatikáni hivatalnokok ezt szándékosan olyan módon intézték, hogy a pápa körül lévő némely magas rangú tisztviselők csak akkor értesüljenek róla, amikor már nincs más lehetőségük, mint elfogadni. Minden bizonnyal a Szentatya áll a találkozó mögött, mivel ilyen módon megkerülhette a vatikáni hatalmi struktúrákat" - árulta el Vlk bíboros.

Ahhoz, hogy Bezák és a pápa találkozhassanak, arra is szükség volt, hogy további körülmények összejátszanak.

Pénteken a pápa találkozott Vlk bíborossal is. Akkor azonban még nem volt világos, hogy a vendégek listáján szerepel-e Róbert Bezák. Az egykori érsek ennek ellenére Vlkkel tartott egészen az Apostoli palotáig.

"Az érsek úrral már korábban is beszéltünk erről. Még ha személyes meghívást nem is kapott, sikerült meggyőznöm őt arról, hogy az audienciát sikerült számára is elintéznem. Végül úgy döntött, hogy eljön ő is Rómába. Abban maradtunk, hogy ha csak engem engednek a pápához, akkor megmondom, neki, hogy ő is Rómában tartózkodik, de már a recepción kiderült, hogy őt is várja. Az isteni gondviselés része, hogy a bizonytalanság ellenére akkor ő is végül eljött Rómába. Örvendek ennek, mivel ez reményt ad arra, hogy az egyházban is sikerülhet valamit elérni. A szüleim abban a hitben neveltek, hogy nem szabad feladni a harcot az igazságért" - fejtette ki Vlk. Hozzátette, hogy a pápa őszinte érdeklődéssel és megértéssel hallgatta Róbert Bezákot, és bízik abban, hogy sikerült a javára fordítani a helyzetet.

SME/para