VÁHOSTAV: A Smer képviselőinek fele akarja csak leváltani Figeľt – sorsáról csakis Ficóék döntenek

2015. április 16. - 17:45 | Belföld

Pavol Abrhan szerint a Smerből nem mindenki akarja leváltani Ján Figeľt a parlament alelnöki posztjáról. Ez abból derült ki, hogy a lemondásra benyújtott javaslatot a 83-ból csak 45-en írták alá.

VÁHOSTAV: A Smer képviselőinek fele akarja csak leváltani Figeľt – sorsáról csakis Ficóék döntenek

„Láttam a lemondásra készített javaslatot, s a Smerből csak 45 képviselő írta alá. Ha ez olyan fontos maguknak, hol vannak a többiek?” – tette fel a kérdést Abrhan a Smernek, majd hozzátette, hogy a KDH nem vesz részt a Figeľ sorsáról döntő szavazáson.

Abrhan szerint sok szociáldemokrata tudatosítja, hogy mi az a parlamenti demokrácia, s ha leváltják Figeľt a parlament alelnöki posztjáról, ennek a demokráciának vége. Arra is figyelmeztetett, hogy az előző kormányban Fico volt a parlament alelnöke, mégsem akarták soha leváltani, noha Abrhan szerint sok rosszat tett Szlovákiának.

A KDH, az OĽaNO és a Híd is bejelentette, hogy amennyiben megtörténik a leváltás, képviselőik lemondanak a parlamenti bizottságok vezetésében betöltött posztjaikról, Peter Pollák (OĽaNO) pedig a romaügyi kormánybiztos pozíciójáról.

Alojz Přidal (KDH) ezek után nem tudja elképzelni, hogy koalíciót tudnának alkotni a jövőben a Smerrel, majd felszólította az ellenzéki pártokat, hogy fogjanak össze Fico ellen.

Figeľ sorsáról minden bizonnyal csak a Smer fog dönteni, mivel egyik ellenzéki párt sem szándékozik részt venni a szavazáson. A kormányfő szerint Figeľ nem érdemel mást a leváltáson kívül. Az ellenzék szerint a Váhostav körüli szituációért a Smer a felelős.

TASR/para