Rezešová szeretné felvenni a magyar állampolgárságot – mindez nagyban segítene rajta

2015. április 20. - 11:56 | Belföld

A milliomosnő 2012 augusztusa óta tölti börtönbüntetését Budapesten négy személy halálát okozó autóbalesete miatt. A bírósági döntés értelmében kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a kassai nőt.

Rezešová szeretné felvenni a magyar állampolgárságot – mindez nagyban segítene rajta

Rezešová-Varholíková gyerekei a jelenlegi szabályok értelmében, a 15 éves Alexandra és a 6 éves Ella, csupán havonta egyszer látogathatják meg édesanyjukat, akkor is csak maximum egy órára.

A magyarországi törvények azonban lehetővé teszik a börtönviselt anyáknak, hogy akár havonta többször is meglátogathassák őket gyerekeik. Ennek azonban az lenne az ára, hogy Rezešovának fel kellene vennie a magyar állampolgárságot.

A börtön előtt készült felvételek gyakran igazolták, hogy Rezešová lányai sírva távoztak édesanyjuk cellájától.

Abban az esetben, ha Rezešová felvenné a magyar állampolgárságot, a magyaroszági törvények értelében gyakrabban és hosszabb időre találkozhatna szeretteivel, mint ahogy azt jelenleg a szlovákiai jogszabályok lehetővé teszik.

A Nový Čas kiderítette, a jelenleg aktuális törvények értelmében semmi akadálya annak, hogy Rezešová felvehesse a magyar állampolgárságot. Ebben az esetben azonban Rezešovának meg kellene válnia szlovák állampolgárságától, valamint egyéb kritériumokat is teljesítenie kellene, mint például a magyar nyelv ismeretének bizonyítása.

Jogi akadálya tehát nincs annak, hogy Rezešová megváltoztassa az állampolgárságát, mindez csupán rajta és ügyvédjén fog múlni, mikor kérvényezik majd a változtatást.


SME/Čas.sk/para