Brutális, 9 milliárd eurós veszteséggel zárt a Tesco

2015. április 22. - 12:58 | Belföld

A vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (majdnem 9 milliárd euró) adózás előtti veszteséget jelentett elmúlt pénzügyi évéről szerdán a Tesco. Az előzetes elemzői várakozások 4-5 milliárd font közötti veszteséget valószínűsítettek a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat 2014-2015-ös pénzügyi évére.

Brutális, 9 milliárd eurós veszteséggel zárt a Tesco

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) szerda reggel közzétett beszámoló a Tesco évszázados történetének eddigi legrosszabb éves eredményét mutatja, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteség.

Egy évvel korábban a Tesco még 2,26 milliárd font éves adózás előtti nyereséget ért el.

Az egyszeri tételeket kiszűrő közvetlen, alapszintű adózás előtti eredmény tavaly 961 millió font volt, ám a cég jóval több mint 6 milliárd font értékleírásra kényszerült elsősorban ingatlanportfoliójában.

Szlovákiában visszaesett az üzletlánc forgalma

Közép- és kelet-európai piacai közül Magyarországon és Csehországban a vállalat az átlagnál jobban teljesített: magyarországi forgalma azonos eladótérre számolva 2,1 százalékkal, csehországi bevételei 3,2 százalékkal nőttek a februárban véget ért pénzügyi évben. Lengyelországban és Szlovákiában 1,4, illetve 2,8 százalékkal visszaesett a Tesco forgalma tavaly.

A Tesco a legnagyobb Szlovákiában működő multinacionális üzletláncnak számít, már 18 éve van jelen az országban. 156 üzletet, és 18 benzinkutat üzemeltetnek, emmellett 10 ezer embert foglalkoztatnak nálunk - ezzel pedig a második legnagyobb szlovákiai foglalkoztatónak számítanak.

A 2013-as esztendőben a Tesco szlovákiai bevételei 1,382 milliárd euróra rúgtak, 2014-ben ez a szám 1,318 milliárd euró volt, amivel a brit multi továbbra is piacvezetőnek számít Szlovákiában.

A második legnagyobb szlovákiai üzletlánc a Lidl - 123 üzlettel -, éves bevételük körülbelül 1,05 milliárd euró. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a Kaufland foglalja el 50 üzlettel, az ő éves bevételük 940 millió euró körül mozog.

Elbocsátások itt is lesznek

A Tesco már márciusban bejelentette, hogy a visegrádi országokban, vagyis Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban a helyi menedzsment a jövőben elesik bizonyos döntési jogköreitől. A négy országot egy közös menedzsment alá tereli be az anyacég, és azt remélik, hogy ez a centralizáció majd megold bizonyos gazdasági problémákat.

A megszorítások és az ezzel járó elbocsátások valószínűleg nem az áruházakban dolgozó személyzetet érintik majd, hanem a helyi leányállalatok központjait. A Tesco szlovákiai központjában megközelítőleg 500 ember dolgozik, és dolgok jelenlegi állása szerint akár az alkalmazottak felét is szélnek ereszthetik.

Újjáépítés kezdődik

A Tesco néhány hónapja munkába állt új vezérigazgatója, Dave Lewis a szerdai beszámolóban elismerte, hogy a cégnek "nagyon nehéz éve" volt, de közölte, hogy már megkezdődött az "újjáépítés".

Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

A Tesco - amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - valóban rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött.

A cég október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit 263 millió fonttal (367 millió euró) becsülte túl.

Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a tavalyi nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést.

Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárás indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

(MTI/parameter)

Címkék: TESCO, áruház, üzletlánc