Kitakarította magát a kormányból Pavol Pavlis

2015. április 22. - 08:28 | Belföld

Pavol Pavlis lemondott gazdasági miniszteri posztjáról – informálta a nyilvánosságot Miriam Žiaková, Pavlis sajtószóvivője. Žiaková elmondta azt is, hogy Pavlis kedden benyújtotta lemondását Robert Ficóval való keddi találkozóján.

Kitakarította magát a kormányból Pavol Pavlis

Döntésében az is közrejátszhatott, hogy nevét összehozták a Silis takarítócéggel, aminek Dávid Šípoš, Pavlis sógora a tulajdonosa, s akinek cége százezer eurós megrenedeléseket kapott a gazdasági minisztériumtól. Később más minisztériumokkal is szerződött a Sitis.

Šípoš 2013-ban a Sitis ügyvezetője lett. 2014 januárjában cége szerződést kötött a Nemzeti Vagyonalap ellenőrzése alá tartozó Tehelnái Rendelőintézettel is 103 ezer euróért.

Egyelőre még nem tudni ki lesz Pavlis utódja a gazdasági minisztrium élén. A Smerben erről az elkövetkezendő napokban döntenek. Az sem ismert egyelőre, hogy Pavlis mikor távozik hivatalosan a posztjáról. Miután érvénybe lép a lemondása, visszatérhet a parlamentbe.

A távozó minisztert kedden kritizálták az ellenzéki képviselők. Ján Figeľ szerint, Pavol Pavlis nem is lehetett volna miniszter. „Bízom abban, hogy a miniszter úr döntését többen is követik a kormánypártban“ – konstatálta a KDH elnöke.

Pavlist egyébként a Port Service társaság és a Nemzeti Vagyonalap bírósági pere miatt akarta leváltani az ellenzék, amely során a magáncég 60 millió eurót követel az állami vagyonalaptól. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis Pavlis hosszabb távon is a társaságnak segíthetett, mégpedig nemcsak a vagyonalap felügyelő bizottsága tagjaként, de később már miniszterként is. Ezért szerintük összeférhetetlenségről volt szó.

TASR/sme.sk

Címkék: Pavol Pavlis