POLIS: Csökkent a Smer népszerűsége, bejutna a parlamentbe az MKP és a Szlovák Nemzeti Párt

2015. április 23. - 15:46 | Belföld

Ha április közepén tartották volna a parlamenti választásokat, a Smer-SD nyert volna a szavazatok 34,7 százalékával – áll a Polis ügynökség közvélemény-kutatásában, amit április 11. és 18. között végeztek 1 417 személy részvételével.

A Polis telefonos felmérést végzett, s a közvélemény-kutatásban résztvevőknek azt a kérdést tették fel, hogy: Ha most hétvégén lennének a parlamenti választások, ön kire szavazna?

A második legnépszerűbb párt a KDH 10,5 százalékkal, a kereszténydemokratákat követi a Sieť a szavazatok 10,1 százalékával, negyedik helyen a Híd végzett, rájuk a megkérdezettek 8,7 százaléka voksolt.

Az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) az ötödik legnépszerűbb párt (7,2 százalék). Bejutna a parlamentbe a Magyar Közösség pártja (5,2 százalék) és a Szlovák Nemtei Párt is (6,8 százalék).

A parlamenten kívül maradna az SaS (4 százalék), a NOVA (2,5 százalék), az SDKÚ-DS (2,4 százalék), Szlovákia Kommunista Pártja (1,7 százalék), Skok! (1,7 százalék) és a Néppárt – Mi Szlovákiánk (1,4 százalék). Más pártokra a megkérdezettek 3,1 százaléka szavazna. A választásokon való részvétel elérné az 55 százalékot, 25 százalék még nem tudja, hogy elmenne-e, 20 százalék meg távol maradna a szavazóurnáktól.

A Polis emlékeztett arra, hogy akkor kezdte gyűjteni az adatokat, amikor kirobbant a Váhostav-botrány, ami befolyásolhatta a felmérés eredményét, tehát emiatt csökkenhetett a Smer és nőtt a KDH népszerűsége.

SITA,sme.sk/para