VÁHOSTAV: Brüsszel is észrevette, hogy Vážny alatt Široký cége szemtelen szerződést kötött - mi fizetjük meg!

2015. április 24. - 09:58 | Belföld

A versenytárgyalás kikerülése miatt nem téríti az EU egy bizonyos autópályaszakasszal kapcsolatos munkálatok költségeit. Ez még az első Fico-kormány idején történt, amikor Ľubomír Vážny (Smer), a jelenlegi, beruházásokért felelős kormányalelnök volt a közlekedésügyi miniszter. 

VÁHOSTAV: Brüsszel is észrevette, hogy Vážny alatt Široký cége szemtelen szerződést kötött - mi fizetjük meg!

A Denník N pénteken írt róla, hogy az első Fico-kormány olyan megrendeléseket is rábízott Juraj Široký cégére, amelyekkel kapcsolatosan versenypályázatot kellett volna kiírni. Brüsszel ezt észlelte, és most döntöttek arról, hogy 700 ezer eurót nem térítenek meg.

Ez az összeg konkrétan a D1-es autópálya Sverepec és Vrtižer közti szakaszánál elvégzett utólagos munkálatokat takarja. Ugyan ez az állam szempontjából nem egy óriási összeg, a Váhostav vezette konzorciummal kötött szerződés miatt az adófizetőknek kell megfizetniük.

Ľubomír Vážny a SME-nek nyilatkozott arról, hogy már 2010-ben tudott azokról, az autópálya-építéssel kapcsolatos tenderbeli csalásokról, amelyek miatt most a rendőrség vizsgálódik a Váhostavnál. Vážny ezért tulajdonképpen Ján Figeľt tartja felelősnek, aki őt követte 2010-ben a közlekedésügyi miniszteri poszton. Robert Fico szavait átvéve leszögezte, hogy Figeľ volt az, aki az alacsonyabb árak érdekében történt hihetetlen nyomásgyakorlással bevezette "a csalás kultúráját".

Szóvivőjén, Silvia Belešován keresztül üzente, hogy a jelenlegi kedvezőtlen forgatókönyvre ő már a 2010-es, 2011-es években figyelmeztetett.

Arra, hogy tett-e akkor feljelentést, nem válaszolt. Mivel nem tett. Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette, hogy nem történt ilyen feljelentés.

Vážny a parlamentben jelentette ki, hogy 2011-ben, amikor ellenzékben volt, ő volt az egyedüli, aki elemzést készített az autópálya-építésekről, melyek során kiderült, hogy a versenypályázat győztese 28 euróval értékelt fel egy köbméternyi betont, míg annak ára akkoriban 50 euró körül mozgott. További észleléseként említette a betonvasat, amely tonnájának beszállítására 600 eurót határoztak meg, miközben 1300 euróba került.

Vážny ennek kapcsán leszögezte, egyetért azzal, hogy leváltsák "a nyomásgyakorlás miatt" Ján Figeľt a parlament alelnöki székéből.

Egyébként tavaly rendőrségi vizsgálat derítette ki, hogy Vážny idején hamisították a PPP-projektekkel kapcsolatos elemzéseket a minisztériumnál. Akkor Figeľ szólította fel lemondásra a mai EU-s támogatásokért és beruházásokért felelős kormányalelnököt. Az ügyészség később úgy döntött, hogy az elemzések elcsalása nem bűntény...

Jelenleg Vážnyt tartják a legesélyesebbnek a gazdasági miniszteri pozícióra, amely azt követően üresedett meg, hogy Pavol Pavlis (Smer) lemondott.

Denník N/SME/para