A Fico-kormány obstrukcióra készül az Enel részvényeladásával szemben - üzent az érdeklődőknek is!

2015. április 27. - 15:27 | Belföld

A Fico-kormány erősíteni akarja pozícióit a Szlovák Villamosművekben, amelynek az állam jelenleg 33%-os részvénycsomagját birtokolja.

A Fico-kormány obstrukcióra készül az Enel részvényeladásával szemben - üzent az érdeklődőknek is!

Robert Fico a hétfői HN Clubban beszélt arról, hogy a kormány érdekében áll elfogadható feltételek mellett visszaszerezni a többséget és az irányítást is az energetikai vállalatnál. Az Enel többségi részvénycsomagja iránt érdeklődőknek közvetett módon azt üzente, hogy ne számoljanak semennyi állami támogatással.

"A kormány obstruálni (gátolni) fogja a 66%-os részvénycsomag eladását, mivel az az érzésem, hogy az olasz barátunk el akar menekülni a felelősség elől. Az Enelnek ugyanis meg kell még építenie a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkját" - fogalmazott Fico.

Fico megelőlegezte, hogy az állami irányítás megerősítéséhez a Slovak Telekom kisebbségi állami részvénycsomagjának értékesítésén keresztül járulhatnak hozzá. Számításaik szerint 750 millió és 1 milliárd euró közti összeghez juthat ezáltal az állam.

Fico a Telekombeli kisebbségi részvénycsomagot feleslegesnek tartja, mivel szavai szerint nem jutnak általa osztalékhoz és a vállalat aktív irányításában sem tudnak részt venni.

HN/para