Oligarchái dönthetik be a Smert - vélik a szakértők

2015. április 27. - 09:24 | Belföld

Sem a Váhostav hitelezőinek problémái, sem a felelősség Ján Figeľre történő sikertelen áthárításának igyekezete nem ártanak feltétlenül a kormánypártnak - vélik a SME napilap által megkérdezett szakértők.

Oligarchái dönthetik be a Smert - vélik a szakértők

A választók egy része ugyanakkor Robert Fico és Juraj Široký kapcsolatával összefüggő kételyek miatt elfordulhat a Smertől. Martin Slosiarik a Focus ügynökségtől úgy véli, hogy a Smernek bizonyos fokig nem sikerült magyarázatot adnia erre. Hozzátette, hogy ez a párt preferenciáinak 3-4%-os esésében mutatkozhat meg, ami által a Smer a 30%-os szintre csökkenne.

"Ebből a szempontból itt maradt az oligarchák mellékíze, amely mindennek a hátterében áll, és ez hatással lehet a választóra is" - vélekedett. Emlékeztetett arra is, hogy a Smernek már hosszabb ideje nem sikerül mobilizálnia a szavazóit, ami megmutatkozott a tavalyi elnökválasztáson és a helyhatósági választásokon is.

"A Smer és a gazdag emberek közti összefüggés nem gyakorol éppen pozitív benyomást a választóra" - jegyezte meg Grigorij Mesežnikov az IVO társadalomkutató intézettől. Ő is úgy véli, hogy ezzel néhány százaléknyi szavazót veszíthet a Smer, ugyanakkor kiemelte, hogy ez fellendítheti a jobbközép pártok támogatását is, ami pedig teljesen átrendezheti a politikai erőviszonyokat. "Kérdés, meddig tart ki az ellenzék egységes akciója, illetve létrehoznak-e valamilyen csoportosulást a választások előtt" - fogalmazott.

Mesežnikov úgy látja, hogy kicsi az esélye ugyanakkor annak, hogy a Smer választói a jobbközép pártok valamelyikére szavaznának, és mivel a Smernek a baloldalon nincsen alternatívája, inkább arra lát lehetőséget, hogy valamely új formációt választják. Hozzátette, hogy a választók elmúlt évben tapasztalt viselkedése is ezt mutatta, amikor is elnökké választották a független Andrej Kiskát, és a helyhatósági választásokon is a legtöbb mandátumot a függetlenek szerezték.

A Smer a 2012-es választásokon, a Radičová-kormány bukása után 44,41%-ot szerzett a választásokon. A preferenciái azóta a felmérések szerint mintegy 10%-ot zuhantak.

SME/para