Fico megkezdte a kampányt: 2016-ra 400 euróra taszítaná a minimálbért

2015. április 29. - 19:14 | Belföld

A miniszterelnök a nyitrai JobExpón dicsekedett ezzel-azzal csütörtökön.

Fico megkezdte a kampányt: 2016-ra 400 euróra taszítaná a minimálbért

Robert Fico úgy véli, kormányának sikerül elérnie a 2013-ban kitűzött stratégiai célt, miszerint a munkanélküliséget az európai átlag szintjére kell csökkenteni. Véleménye szerint ezt acélt már idén nyáron elérheti az ország, ami rövid- és hosszútávú intézkedéseknek is köszönhető.

Kifejtette, hogy 13 ezer új munkahelyet sikerült kialakítaniuk fiatalok számára, és fontosnak tartja, hogy ezek 80%-át sikerült is megtartaniuk a fiatal álláskeresőknek.

Kiemelte a duális oktatás áprilisi bevezetésének jelentőségét, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a munkáltató ún. tanulmányi szerződést kössön a középiskolás diákkal. Ez alapján a diák egyrészt kereshet némi pénzt, miközben a gyakorlatban is megismerkedik a modern műszaki eszközökkel, gépekkel, a másik oldalon az ilyen munkáltató adókedvezményt kap, egyszersmind szert tehet jövőbeli potenciális alkalmazottakra is.

Fico hangsúlyozta, hogy Szlovákia az egyik legmagasabb munkatermelékenységgel rendelkezik az EU-ban, és a legmagasabbal a V4-es tagországok közt, de ehhez nem igazodnak a munkabérek. "Mi, kormányként nyomást fogunk gyakorolni a minimálbér emelésére. 2016-ra szeretnénk minél közelebb kerülni a 400 euróhoz, amit nagy sikernek tartanék" - jelentette ki.

TASR/para