Szigorodnak a hatástalanított lőfegyverek tartásának feltételei Szlovákiában

2015. április 29. - 13:55 | Belföld

Szigorúbb szabályozás alá eshet ezentúl az expanzív, azaz hatástalanítot lőfegyverek tartása. Erről is döntött szerdai ülésén a kormány.

Szigorodnak a hatástalanított lőfegyverek tartásának feltételei Szlovákiában

A módosításokat Robert Kaliňák belügyminiszter készítette elő, és gyorsított eljárás keretén belül tárgyalják. A leglényegesebb pontja, hogy ezentúl nyilvántartásba kell venni, és fegyvertartási engedélyhez kötött lesz az expanzív fegyverek tartása is.

A módosítást azt követően kezdeményezték, hogy korábban kiderült, egy partizánskei boltbólt származhattak azok a hatástalanított fegyverek, amelyek így legális módon jutottak el a Charlie Hebdo c. lap szerkesztőségében történt mészárlás elkövetőihez.

Kaliňák kritizálta is amiatt a Radičová-kormányt, amely lehetővé tette, hogy az interneten keresztül is megvásárolhatók legyenek a vaktölténnyel működő hatástalanított lőfegyverek. A belügyminiszter elmondása szerint azonban a módosítást leginkább az expanzív fegyverek masszív elterjedése indokolta.

A minisztérium javaslata szerint ezentúl be kell jelenteni a rendőrségen az expanzív fegyver vásárlását. A fegyvert nyilvántartásba kell vetetni, eközben kaphatja meg a tulajdonosa a hozzá szükséges fegyvertartási engedélyt.

Amennyiben a törvénymódosítást a parlament is jóváhagyja, július 1-jétől léphet hatályba.

TASR/para