Új elnököt választottak a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének élére

2015. április 29. - 13:32 | Belföld

Michal Sýkora, Štrba község polgármestere személyében új elnöke van a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS).

Új elnököt választottak a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének élére

Sýkorát a szövetség 26. gyűlésén választották meg szerdán a pozsonyi Inchebában. Michal Sýkora Nyitra polgármesterét, Jozef Dvončot váltja a szövetség élén. Rajta kívül Píla község polgármestere, Radovan Mičunek is pályázott az elnöki posztra.

A jelöltekre a regionális szervezetek tettek javaslatot, 25 támogatta Sýkorát, míg kettő támogatását élvezte Mičunek. A gyűlésen titkos szavazáson a delegáltak 69,5%-a voksolt a győztesre.

Sýkora megválasztását követően elmondta, hogy pozitívan tekint a jövőbe, és bízik abban, hogy sikerül megoldást találniuk a felmerülő problémákra.

Michal Sýkora 1953-ban született a községben, amelynek 1990-től polgármestere. Tevékenykedett ugyanakkor a parlament, a kormány, a belügyminisztérium különböző szerveiben, mégpedig a közigazgatási reform megalkotásával kapcsolatban. 1991 és 2011 között a kormány közigazgatási tanácsának tagja volt, jelenleg Eperjes megye képviselőjeként is tevékenykedik.

A ZMOS alapítói közé tartozik, melynek 1991 és 1993 között alelnöke, majd 2011-ig alelnöke volt. Azóta az első alelnök funkcióját töltötte be, most pedig visszakerült az élére. Mandátuma négy évre szól.

TASR/para