Botrány a pozsonyi Bory Mall körül - Tajtékzanak a kifizetetlen alvállalkozók!

2015. április 30. - 12:47 | Belföld

Rengeteg kisvállalkozó tombol, amiért nem fizették ki több havi jussukat a Bory Mall építésével összefüggésben. A beruházó a Penta.

Botrány a pozsonyi Bory Mall körül - Tajtékzanak a kifizetetlen alvállalkozók!

Tavaly novemberben nyitott meg a Penta által épített Bory Mall Pozsony Lamacs és Dévényújfalu városrészei között. A Nový Čas értesülései szerint azonban száz alvállalkozó nem kapta meg az elvégzett munkáért járó pénzt. Összesen több százezer eurót követelnek, de nem a Pentától, hanem annak egy közvetlen alvállalkozójától, a nagyszombati Oplan nevű cégtől.

Az egyik csalódott kisvállalkozó úgy nyilatkozott a lapnak, hogy neki 7 ezer euróval tartoznak, de az összes alvállalkozónak jellemzően 3-4 havi munkabérével lógnak. Elárulta, hogy tavaly novemberben kapták meg az augusztusi bérük egy részét.

Az Oplan viszont saját érvelése szerint azért nem fizetett, mert neki sincs miből. Štefan Bednár, az Oplan képviselője közölte, hogy nekik pedig a Penta tartozik. "A tavalyi év végén 800 847,09 kifizetetlen számlánk volt, a beruházó továbbá nem hagyott jóvá 415 267 eurónyi elvégzett munkát" - jegyezte meg.

Gabriel Tóth, a Penta szóvivője erre úgy reagált, hogy minden alvállalkozójukkal korrektül bántak, és egyikükkel szemben sincs megtérítetlen, megalapozott adósságuk. Hozzátette, hogy az Oplan céggel kereskedelmi perben állnak bizonyos szolgáltatásnak egy szakértői jelentés szerint gyenge minőségű kivitelezése miatt. De nemcsak a minőséggel hanem a határidőkkel is gond volt, amely miatt a Penta idén januárban és márciusban két levelet is küldött az Oplannak, hogy szankciókra tarthat igényt 3,8 millió euró értékben.

Ekkorra azonban az Oplan már restrukturalizációs eljárás alá került a fizetőképtelensége miatt. Az egyik beszállító képviselője a Nový Čas-nak arról is nyilatkozott, hogy időközben pedig elkezdődött a bírósági eljárás is a cég ellen, amelyet 17 alvállalkozó kezdeményezett.

A Bory Mall 150 millió eurós beruházásból épült. 54 ezer négyzetméteres területen áll, 196 üzlet, étterem vagy kávézó van benne, és 2400 parkoló előtte.

Nový Čas/para