Milliárdos beruházásból konténerkikötő létesülhet a cseh-szlovák határon, Kínából is érkezhetnek ide hajók!

2015. április 30. - 09:21 | Belföld

Az átrakodó több ezer embernek adhat munkát. Kínából is érkezhetnének ide hajók Románián keresztül a Dunán és a Morván - értesült a Hospodárske noviny.

Milliárdos beruházásból konténerkikötő létesülhet a cseh-szlovák határon, Kínából is érkezhetnek ide hajók!

Hamburg, Antwerpen, Rotterdam vagy Amszterdam után a cseh-szlovák határon fekvő Hodonín is célállomása lehet azoknak, akik Kínából szállítanak árukat.

Morvaország déli részén jöhet létre az az átrakodóhely, amely nemcsak Csehországot, de néhány környező országot is kiszolgálna. Kínából érkezhetnének ide konténerszállító hajók a Fekete-tenger partján fekvő román Konstancába, majd onnan a Dunát elérve egészen hozzánk, és a Morva folyón át Hodonínba. A régiónak ez mintegy kétezer új munkahelyet hozna az elkövetkezendő négy évben.

A multimodális logisztikai centrumot a DOE Europe SA vállalat építené, és az átrakodó évente mintegy egymillió konténert kezelhetne. Jan Vlček, a társaság projektmenedzsere a Hospodárske noviny-nek elmondta, hogy hosszú mérlegelés után döntöttek Hodonín mellett, amelyet ideálisnak tartanak a megközelíthetősége miatt. Csatlakozhat rá ugyanis a vízi, vasúti és a közúti forgalom is. Kifejtette, hogy a konténereket itt nem nyitnák ki, csak átraknák tehervonatokra vagy kamionokra, és egyenesen a megrendelőhöz szállítanák.

190 méteres hajók 300 konténerrel

Hodonínba 190 méter hosszú hajók érkezhetnének, fedélzetükön 300 konténerrel. 85 százalékukat raknák át itt tehervonatra, a fennmaradó részt pedig kamionokra. Egy ilyen hajó lényegében négy vasúti szerelvényegyüttest jelenthet.

Hodonín városfejlesztési osztályának vezetője, Dalibor Novák szerint óránként indulhat majd útnak egy-egy konténerekkel megrakott vasúti szerelvényekből álló vonat. Hozzátette, hogy mindemellett naponta 160 kamion hagyhatná el az átrakodót.

A beruházók szerint az egész projekt mintegy egymilliárd euróba kerülhet. Ebből egyébként "mindössze" 300 milliót tesz ki az átrakodóhely megépítése, míg 700 milliót a Morva folyó hajózási útvonalának átalakítása.

Több ezer munkahely

A központ megépítése már zöldet kapott a város vezetésétől. Ezt követően a cseh kormánynak stratégiai fontosságú területnek kellene nyilvánítania Hodonín térségét, és elkerülőutat kellene oda építenie.

Jiří Koliba, a közlekedésügyi miniszter helyettese kifejtette, hogy már régóta tervben van egy ilyen elkerülőút megépítése, ám eddig azért nem valósult meg, mert nem tudták garantálni annak kellő kihasználtságát. Hangsúlyozta azonban, hogy a központ megépítése ezen bizonyára változtat.

Közvetlenül az átrakodó telepen ezer munkahely létesülne, további ezer munkahely pedig az ezzel összefüggő szolgáltatások, kamion- és vasúti közlekedés területén.

HN/para

Címkék: beruházás, hajózás