Bugár: Az Európai Unió jövője mindnyájunk közös felelőssége

2015. május 1. - 11:14 | Belföld

Május 1-én emlékezünk meg Szlovákia EU-csatlakozásának 11. évfordulójáról. Bugár Béla, a Híd elnöke úgy gondolja, ez a pillanat történelmünk kiemelt jelentőségű fordulópontja, mivel ekkor mi is a velünk közös értékeket valló nyugati demokráciák közösségének egyenjogú és büszke polgárai lettünk.

Bugár: Az Európai Unió jövője mindnyájunk közös felelőssége

„Az EU-tagság új lehetőségeket teremtett, és számos előnnyel járt polgáraink számára, legyen szó akár a munkavállalásról, tanulásról, a közös piacról, vagy a 2009-ben bevezetett közös fizetőeszköz, az euró kínálta előnyökről. Példa nélküli módon nyílt ki a világ az utazni és vállalkozni vágyók előtt“ - emlékeztetett. Hozzátette, a tagállamok közötti együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás, az uniós támogatási alapok felhasználásának lehetősége, valamint a szabadság és a stabilitás garanciáinak megerősödése az integráció kiemelten fontos tényezői országunk számára.

Hangsúlyozza, mindez nemcsak a politikusok, hanem elsősorban a polgárok igyekezetének eredménye is. Ugyanakkor szerinte elsősorban „a mindenkori kormány, az önkormányzatok és mindannyiunk közös felelőssége, tudunk-e úgy élni az uniós tagság felkínálta lehetőségekkel, hogy azok országunk, városaink és településeink, helyi közösségeink érdekeit szolgálják“. Kijelentette, hogy a Híd számára fontos, hogy Szlovákia e téren aktív legyen, és megragadja a felkínált, többé vissza nem térő lehetőségeket. „Uniós tagságunk nemcsak jogos büszkeségünk forrása, hanem az EU valamennyi tagállamával való összetartozásunk tudatosításának alapja is“ - fogalmazott.

Mint közölte, a Híd támogatja az Európai Unió további bővítésének folyamatát, melynek alapja a tagságért folyamodó államok a mienkével közös demokratikus értékrendszere, szabadságtisztelete és a kisebbségek védelméhez való viszonya. „Támogatjuk a Kelet-Balkán és a Keleti Partnerség országainak – Ukrajna, Grúzia, Moldova – integrációját az EU-ba. Az Európai Unió jövője mindnyájunk közös felelőssége, együtt felelünk azért, milyen irányban fejlődik tovább“ – húzta alá.

h/para