FICO: Május elseje márpedig a munka ünnepe volt és az is marad!

2015. május 1. - 18:09 | Belföld

A kormányfő pénteken is hangsúlyozta zsolnai beszédében, hogy szerinte a gyártóiparban van arra lehetőség, hogy jövőre 400 euróra emelkedjen a minimálbér.

FICO: Május elseje márpedig a munka ünnepe volt és az is marad!

Robert Fico elmondása szerint a kormánynak és a szakszervezeteknek az a feladatuk, hogy közösen nyomást gyakoroljanak a vállalkozókra, hogy emeljék fizetéseiket. A kormányfő május elseje alkalmából Zsolnára látogatott, ahol több szakszervezeti tag előtt beszélt a jelenlegi munkakörülményekről és a fizetésekről.

A kormányfő kijelentette, regionális szinten Szlovákiában a legmagasabb a termelékenység, a fizetések mégis a legalacsonyabbak közé tartoznak.

„A kormány nem mondhatja meg, hogy a vállalkozó mennyi fizetést adjon az alkalmazottjának, mi csupán a minimálbér szintjét tudjuk emelni” – jelentette ki Fico.

A miniszterelnök hozzátette, nyilvánvaló tény, hogy azokon a helyeken, ahol szakszervezetek működnek, magasabb fizetéseket kapnak az alkalmazottak, mint ahol nincsenek. Ezzel kapcsolatban Fico felszólította a szakszervezeti tagok vezetőit, ne hagyják ellopni a munka ünnepét, hiszen szavai szerint ez nem a kommunista ünnepségről szól.

„Május elseje kapcsán olyan próbálkozások jelennek meg, amelyek inkább az Európai Unióba való belépés napjaként emlegetik e napot, nem pedig a munka ünnepeként beszélnek róla. Május 1-je elsősorban a munka ünnepe. Ismét emlékeztetni kell minden rosszakarót a történelemre. 1886-ot írtak, amikor a chicagói munkások a jobb munkafeltételekért harcoltak, és az egész világon 1890 óta a munka ünnepeként tartják számon május 1-jét.” – hangsúlyozta Fico.


TASR/para

Címkék: Robert Fico, május 1.