Nemsokára a szerdahelyi korrupciós botrány miatt is vádat emelnek az orosz maffiózók ellen

2015. május 5. - 16:47 | Belföld

A Specalizált Ügyészség illetékes ügyésze május 5-én vádemelési javaslatott nyújtott be a Specializált Büntetőbíróságra apa és fia, Szergej és Alexander Szalmanov ellen. A vád: megvesztegetés.

Nemsokára a szerdahelyi korrupciós botrány miatt is vádat emelnek az orosz maffiózók ellen

A hírt megerősítette Katarína Kudjáková, a büntetőbíróság szóvivője is. Érdekességként hozzátette: az ügyirat több, mint 700 oldalt tesz ki.

A két orosz bűnöző a vád szerint 2009-ben lefizette a dunaszerdahelyi adóhivatal akkori vezetőjét, Dušan K.-t, hogy az igazgató ne bolygassa az adóvisszaigényléseiket és ne kerüljenek szembe adóellenőrzéssel.

A maffiózók 443 ezer eurónyi áfát igényeltek vissza sikeresen, a korrupt hivatalnoknak pedig a somorjai adóhivatal igazgatónőjének jelenlétében fizettek ki legalább 40 eurót. Dušan K.-ra 2013 májusában csaptak le a rendőrök, tavaly decemberben hét év letöltendő szabadságvesztésre és 30 ezer eurós pénzbírságra ítélték, de az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott fellebbezett.

Egy ügyben már jogerős ítélet született

Szalmanovékat április végén jogerősen hat, illetve hét év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy másik korrupciós ügyben.

A két eset közös nevezője Mária Zakalová, a somorjai adóhivatal korábbi igazgatónője, aki ez alkalommal nem közvetítőként játszott szerepet, hanem őt is lefizették. A vádirat szerint ő majdnem hárommillió eurós - fiktív adatokon alapuló - áfa-visszaigénylést hagyott jóvá az oroszok számára, 290 ezer euró ütötte volna a markát cserébe. A bíróságon elhangzottak alapján ebből csak 40 ezret fizettek ki neki.

Szalmanovék fogházban töltik jogerős büntetésüket, ami a szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módja. Ha a szerdahelyi korrupciós botránnyal kapcsolatban is elítélik őket, hat, illetve hét éves büntetésük akár 15 évesre növekedhet.

(parameter/tasr)