ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: Az ügyész Žilinka lehet az ellenzéki jelölt, Frešo és Fico viszont keresztbe tehet

2015. május 7. - 13:27 | Belföld

A KDH, a Híd, az OĽaNO és függetlenek is támogatásukról biztosították Maroš Žilinkát.

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: Az ügyész Žilinka lehet az ellenzéki jelölt, Frešo és Fico viszont keresztbe tehet

Maroš Žilinka jelenleg a Speciális Ügyészségen dolgozik, a Radičová-kormány idején a belügyminisztérium államtitkára volt. A KDH jelöltjeként dolgozott Daniel Lipšic akkori belügyminiszter mellett, de nem tagja a pártnak.

Ján Figeľ (KDH) csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy őt jelölik az Állami Számvevőszék elnökének posztjára. Žilinkát támogatná Ľudovít Kaník (SDKÚ), Magda Vášáryová (ex-SDKÚ, független), valamint Martin Fedor és Miroslav Beblavý (ex-SDKÚ, Sieť, a parlamentben független képviselők). Egyelőre 45 aláírást gyűjtöttek össze, a KDH szerint azonban további képviselőkkel tárgyalnak Žilinka támogatásáról.

Figeľ úgy véli, hogy az ellenzék kétharmada már most mellé állt, és ezt érzékelhető és fontos megegyezésnek tartja. Kifejtette, hogy Žilinka soha nemvolt semmilyen párt tagja, és a tapasztalatával dinamikussá és hatékonnyá tehetné az ellenőrzési folyamatot.

Figyelmeztetett, hogy a Smeren múlik, hogy az ellenzék valódi jelöltjét, vagy a Pavol Frešo által indított Karol Mitríket támogatják. A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője kapcsán Figeľ megjegyezte, hogy őt Robert Fico, de még a korábbi házelnök, Pavol Paška is "megfelelő ellenzéki jelöltnek" tartotta. A KDH elnöke arra is emlékeztetett, hogy Frešo akkor ellene volt, most pedig ő jelölte.

Žilinka megerősítette, hogy beleegyezett a jelölésébe, amit saját elmondása szerint nagy alázattal áll ehhez a funkcióhoz. Közölte azt is, hogy a függetlenség, törvényesség és professzionalitás szigorú elvei alapján kívánja ellátni ezt a funkciót. Egyik prioritásaként az európai uniós alapokból merített támogatások ellenőrzését jelölte meg.

Az Állami Számvevőszék élén továbbra is Ján Jasovský áll, aki még a HZDS jelöltjeként került oda, de már 2012 februárjában lejárt a mandátuma. Amíg azonban a parlament nem választja meg az utódját, megbízott igazgatóként továbbra is ott marad.

A választást most Peter Pellegrini (Smer) már kiírta, a jelöléseket május 8-án 16 óráig lehet benyújtani. A KDH-n és az SDKÚ-n kívül saját jelöltet állított az SaS is, mégpedig korábbi képviselőjük, Milan Laurečík személyében.

TASR/para