Köszönetet mondott a parlament a Szovjetuniónak

2015. május 7. - 11:58 | Belföld

A szlovák parlament nyilatkozatot fogadott el arról, miszerint a második világháborúban a nácizmus és fasizmus felett aratott győzelem a 20. század legfontosabb történése, amelyről tisztelettel és köszönettel kell megemlékezni.

"Szlovákia polgárai mélyen becsülnek minden katonát és partizánt, akik feláldozták magukat, és mély tiszteletüknek adnak hangot a ma még élő háborús veteránokkal szemben, akik felszabadították ezt a területet a nácizmus alól. A szlovák parlament őszinte köszönetét fejezi ki az akkori Szovjetuniót alkotó minden nemzet polgárának, akik a legnagyobb áldozatot hozták, de más nemzeteknek, nemzetiségeknek is, akik hozzájárultak a nácizmus megtöréséhez" - áll a nyilatkozatban.

A szöveg tartalmazza azt is, hogy a parlament mély tisztelettel tekint a nácizmus minden polgári áldozatára is, és őszinte részvéttel emlékezik meg minden, a második világháborúban üldözött áldozatról. Egyszersmind felszólították az európai államok képviselőit, hogy támogassák a béke megtartását elősegítő lépéseket, és a béke mint a legfőbb civilizációs érték alá rendeljék minden szavukat, döntésüket és tettüket.

TASR/para