A véradók spórolhatnának az adójukon

2015. május 7. - 14:17 | Belföld

Pfundtner Edit és Miroslav Kadúc, parlamenti képviselők, törvénymódosító javaslattal támogatnák a véradókat. Az elegendő vérmennyiség segít enyhíteni a beteg szenvedésén és képes emberi életeket menteni. A véradók számának növelését célozza meg a javaslat értelmében a következő szabályozás: A véradónak lehetősége lesz csökkenteni adóalapját szimbolikus 33 eurónyi összeggel minden egyes véradásért - olvasható Pfundtner Edit sajtóközleményében.

Ez az összeg legfeljebb háromszor lesz leírható egy kalendáriumi év alatt, tehát összesen 99 euró értékben.

„Igyekszünk figyelembe venni azt a tényt, hogy a közvetlen pénzbeli ösztönzés nem kívánatos sem az Európa Tanács, sem az Európai Unió szerint. Ezen szervezetek ajánlásait figyelembe véve nem szegjük meg az önkéntes és térítésmentes véradás fogalmát. Javaslatunk nem biztosít semmilyen közvetlen pénzbeli juttatást a véradók számára,” szögezte le Pfundtner Edit.

Hangsúlyozta, hogy a beterjesztett törvényjavaslattal megbecsülését szeretné kifejezni azokkal szemben, akik ezt igazán megérdemlik. „Az állam jelenleg nem biztosít elegendő teret az olyan polgárok társadalmi elismerésére, akik jutalom nélkül segítenek másokon. Gondolkozunk más hasonló eszközök bevezetésén is, amelyek praktikus segítséget biztosíthatnának véradóinknak. Szóba került az ebédjegy árának megemelése és a munkaadók ösztönzése arra, hogy a véradást megkönnyítve megfelelő feltételeket biztosítsanak erre alkalmazottaiknak. Ezekről a lehetőségekről szeretnénk szakmai beszélgetést folytatni az illetékes szervezetekkel.”

A Nemzeti Transzfúziós Szolgálat szerint évente körülbelül 180 000 egység vörösvérsejt transzfúzió kerül Szlovákiában felhasználásra. Vérre szükségük van a balesetet szenvedőknek, a leukémiás és daganatos betegeknek, valamint az operációk során is. „A vér hiánya hosszú távú és komoly probléma. A véradók felszólítása sürgős véradásra nem orvosolja a problémát további aktivitások bevezetése nélkül. Nyilvánvaló, hogy az állam által kialakított eszközök ezen a téren nem elégségesek,” nyilatkozták a képviselők.

(-)