Kiskát kifütyülték, Ficót éljenezték, aztán elrepült Moszkvába

2015. május 9. - 07:48 | Belföld

Fico a második világháború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt hangoztatta, szerinte méltatlan dolog, hogy a második világháború végetértének évfordulója és megünneplése politikai téma lett.

Kiskát kifütyülték, Ficót éljenezték, aztán elrepült Moszkvába

„Ne keverjük össze a múltat és a jelent, ne alkossunk értelmetlen konstrukciókat, mivel a történelmi tények fényében azok nem állják meg a helyüket” – mondta a kormányfő Liptószentmiklóson a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából.

Egyúttal üdvözölte Andrej Kiska köztársasági elnök kezdeményezését, hogy egész Szlovákiában gyújtsák meg a köszönet gyertyáit a második világháború hőseinek tiszteletére.

Fico emellett többször is kijelentette, mindenkivel, akivel a megemlékezéseken találkozott, támogatták őt oroszországi útjában. "Szívesen teszek eleget ezen emberek elvárásainak" - mondta a kormányfő, hozzátéve, akkor is így tenne, ha az újságírók fejre állnának...

A kormányfőt hatalmas ováció fogadta Liptószentmiklóson, elsősorban a nyugdíjasok éljeneztek hangosan Fico érkezéskor. Andrej Kiskát azonban többen is kifütyülték, kezükben pedig szovjet zászlót lengettek.

Fico az ünnepségek alkalmából először Lengyelországba látogatott, majd a pénteki ünnepségek befejeztével Moszkvába repült, hogy ott is megünnepelje a a második világháború lezárásának 70. évfordulóját.

Moszkvában Fico nem tervezi, hogy négyszemközt is egyeztetne Vlagyimír Putyinnal. A kormányfő többször is kijelentette, több állam vezetőivel együtt fog találkozni az orosz elnökkel.

TASR/HN/aktuality.sk