MOSZKVA: Fico jól érezte magát az ünnepségen, közben pedig újabb hatalmas ötlete támadt

2015. május 10. - 07:50 | Belföld

Robert Fico méltóságteljesnek nevezte a II. világháború vége és a fasizmus bukásának évfordulója alkalmából rendezett moszkvai emlékünnepséget. A kormányfő a katonai díszszemlén nem vett részt, ez idő alatt Miloš Zeman cseh köztársasági elnökkel tárgyalt. Fico felvetette az ötletet, miszerint előnyös lenne a Vág és a Morva folyó összekapcsolása.

MOSZKVA: Fico jól érezte magát az ünnepségen, közben pedig újabb hatalmas ötlete támadt

A külföldi állam- és kormányfők, külügyminiszterek Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját a második világháborús győzelem 70. évfordulóján. Robert Fico a katonai díszszemlén nem vett részt, viszont később csatlakozott a közös koszorúzáshoz, majd a Kremlben rendezett fogadáson is részt vett.

„Az ünnepségen a világ számos országának vezetői részt vettek. Módomban volt beszélni Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is“ – nyilatkozta Fico rövid sajtótájékoztatóján.

„Úgy érzem, helyes döntés volt elfogadnom a meghívást és megtisztelni azokat az embereket, akik a II. világháború legnagyobb terhét viselték” – hangsúlyozta Fico.

A katonai díszszemle idején Fico a cseh köztársasági elnökkel, Miloš Zemannal folytatott tárgyalást. Ennek során elsődleges téma a Vág és a Morva folyók összekapcsolása volt, ami Fico szerint jó ötlet.

„Hatalmas projekt ez, melynek Miloš Zeman már hosszabb ideje próbál érvényt szerezni” – mondta Fico, majd hozzátette, a következő kormányülés egyik alaptémája ez lesz, hogy minél előbb meg tudják valósítani a közös elképzeléseket.


TASR/para