Belharc a KDH-ban: A frakció elhagyására szólíthatják fel az egyik képviselőt

2015. május 11. - 12:59 | Belföld

Marián Kvasnička KDH-t azzal bosszantotta fel, hogy egy másik képviselővel közösen saját jelöltet állítottak az Állami Számvevőszék élére.

Belharc a KDH-ban: A frakció elhagyására szólíthatják fel az egyik képviselőt

Szombaton arra szólították, hogy vonja vissza a Henrieta Crkoňová jelölését támogató aláírását május 13-ig, ellenkező esetben megszüntetik parlamenti frakcióbeli tagságát.

Jozef Mikloško (KDH) ugyanakkor kiállt Kvasnička mellett, még ha szerinte szoktatlan is, ahogy döntött. Marián Kvasnička egyébként először aláírta Maroš Žilinka ügyész jelölését az Állami Számvevőszék élére, majd azt visszavonta, és Štefan Kuffával (OĽaNO) együtt indították Crkoňovát.

Mikloško úgy látja, hogy ugyan ez nem megszokott, de az alkotmány lehetőséget biztosít rá. "A képviselők szabadon, a saját belátásuk szerint látják el feladatukat, és nem utasításokat teljesítenek" - fogalmazott.

Nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy a KDH frakciója és elnöksége is ülésezett szombaton, holott eredetileg hétfőre tervezték. Ezen az ülésen született meg a döntés Kvasnička figyelmeztetéséről. "Lojális és dolgos embernek ismerem, ezt az esetet a jelenlétében kellett volna megvizsgálni" - vélekedett.

A Speciális Ügyészség ügyészét, Maroš Žilinkát támogatják az ellenzék soraiból a legtöbben, összesen 60-an. A KDH, a Híd és az OĽaNO, továbbá az SaS képviselőinek többsége, de a függetlenek és az SDKÚ-s Ľudovít Kaník is. Žilinka korábban Daniel Lipšic belügyminiszteri tevékenysége idején belügyi államtitkár volt, azonban egyetlen párt tagja sem volt.

Rajta kívül az ellenzék soraiból két jelöltet állítottak. A már említett Henrieta Crkoňovát, aki az olomouci egyetem kvesztora, Karol Mitríket pedig Pavol Frešo, az SDKÚ elnöke jelölte. Mitrík 2002 és 2006 között parlamenti képviselő volt, és az SIS igazgatója is.

Az Állami Számvevőszék elnökét május 19.én választja meg a parlament. A Smer az ellenzéknek ígérte a posztot, korábban viszont már többször is meghiúsította az ellenzéki jelölt megválasztását, mondván, ők csak annyi szavazatot adnak egy jelölt megválasztásához, amennyi az ellenzék összes képviselőjének voksa mellé az egyszerű többséghez szükséges. Tehát azt várják, hogy az ellenzék minden képviselője egyetlen személyre szavazzon.

TASR/para