Négy köztisztviselőt fenyeget pénzbírság hiányos vagyonnyilatkozat miatt

2015. május 12. - 16:24 | Belföld

A parlament összeférhetetlenségi bizottsága eljárást kezdeményezett négy köztisztviselő ellen, akik nem adták le időben, vagy le sem adták a számukra kötelező vagyonnyilatkozatokat. Az ezért járó pénzbírság összege legfeljebb egyhavi fizetésükig terjedhet.

Szlovákiában összesen 479 köztisztviselő köteles minden évben leadni vagyonnyilatkozatát. Közülük ketten csak a határidő letelte után adták le a dokumentumot - elmondásuk szerint csupán félreértés miatt, ketten viszont teljesen elmulasztották kötelességüket.

Magdaléna Lacko-Bartošová, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára lekéste a határidőt, mivel vagyonnyilatkozatát nem a megfelelő helyre, hanem a kormányhivatalba juttatta el. Igaz, a dokumentumot később megkapta a parlament összeférhetetlenségi bizottsága is, de csak a március 31-i határidő után.

Danel Krajcer független parlamenti képviselő az asszisztense és az adótanácsadója közti félreértéssel indokolja, hogy vagyonnyilatkozata csak az előírt határidő után került a megfelelő helyre. "Kínosan érint ez a felesleges hiba. Soha nem volt gond a vagyonnyilatkozatommal, sőt, a törvény által megszabott kereteken túl engedtem betekintést vagyonomba" - nyilatkozta a politikus.

Peter Obrimčák, a poprádi kórház tisztségviselője azt a hibát követte el, hogy kinevezése után nem adott le rögtön vagyonnyilatkozatot, ez ugyanis kötelező. Ugyanakkor később kitöltötte a rendes, évi vagyonnyilatkozatot.

Más a helyzet Emanuel Sochor esetében, aki a Szepsi Újrahasznosítási Vállalat tisztségviselője, ő ugyanis sem kinevezésekor, sem később nem adott le vagyonnyilatkozatot. Előzőért egyhavi bérének megfelelő bírságot kapott, utóbbi miatt pedig eljárást indított ellene az illetékes bizottság.

Az összeférhetetlenségi bizottság következő ülésén szavazással döntenek az említett köztisztviselők megbírságolásáról.

Ki ad le vagyonnyilatkozatot?

Szlovákiában köteles a funkcióba lépéskor és utána minden évben vagyonnyilatkozatot leadni a köztársasági elnök, a parlamenti képviselők, a kormánytagok, államtitkárok, a közigazgatási szervek vezetői, az alkotmánybíróság bírái, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és alelnökei, a Bírói Tanács tagjai, a főügyész, a titkosszolgálat igazgatója, a fegyveres erők elöljárója, a közegyetemek rektorai, vagy a Szlovák Vasút vezetői.

A dokumentumban fel kell tüntetniük az előző évben szerzett bevételeiket, valamint nyilvánosságra kell hozni ingó- és ingatlanvagyonuk értékét - mindenféle konkrétum nélkül. Kötelezettségük a menesztésük vagy távozásuk utáni egy évben is megmarad.

(para/tasr)