ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: Egyetlen jelöltet 60 ellenzéki képviselő támogat, a másik kettőt három - Hogy dönt a Smer?

2015. május 13. - 19:57 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) szerdán kijelentette, a kormánypártot terheli a felelősség az Állami Számvevőszék elnökének megválasztásáért, és azt vállalják is.

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: Egyetlen jelöltet 60 ellenzéki képviselő támogat, a másik kettőt három - Hogy dönt a Smer?

"Elfogadjuk, hogy az ellenzék javasoljat jelöltet a számvevőszék élére, de a Smer képviselőinek szavazatai nélkül egyiküket sem lehet megválasztani. A felelősség végeredményben tehát a kormánypártot terheli, és mi azt vállaljuk is" - jegyezte meg.

Leszögezte, hogy az Állami Számvevőszék elnökének pártatlanul, objektívan és nem politikai megrendelésre kell cselekednie, és ezt figyelembe is veszik majd a megválasztásánál.

Fico nagy esélyt lát rá, hogy a három jelölt közül egyet megválasztanak a parlament május 19-i ülésén, amikorra Peter Pellegrini (Smer) házelnök kitűzte a választás időpontját. A miniszterelnök szerint kétség sem férhet hozzá, hogy mindhárom jelölt ellenzéki.

A parlament pénzügyi és költségvetési bizottsága szerdán megállapította, hogy Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová és Karol Mitrík is teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy az Állami Számvevőszék elnöke legyen. Mindhárom jelölt egyetértett abban, hogy a számvevőszékről többet kellene hallania a nyilvánosságnak, ezért a kifele történő kommunikációt is fontosnak tartják amellett, hogy hatékonyabb ellenőrzés folyjon a közpénzek felett. Mindhárman állítják, hogy pártok felett állnak.

Žilinkát, aki a Radičová-kormány idején a Daniel Lipšic vezette belügyminisztérium államtitkára volt, a KDH javasolta az Állami Számvevőszék élére. Felsorakozott mögé a KDH, a Híd, az OĽaNO frakciójának többsége, továbbá az SaS képviselői, Ľudovít Kaník az SDKÚ-ból és több független is, összesen 60-an.

Crkoňovát, aki a Smer-kormányok idején korábban az oktatásügyi minisztérium szolgálati hivatalának vezetője volt, a KDH-s Marián Kvasnička és Štefan Kuffa (OĽaNO) jelölte. Előbbit emiatt ki is zárták a KDH parlamenti frakciójából, utóbbit viszont parlamenti klubja csak bírálta.

Mitríket, a SIS korábbi igazgatóját Pavol Frešo, az SDKÚ-DS elnöke javasolta, és emiatt bírálta őt a másik jelöltet támogató Kaník is.

Az Állami Számvevőszéket jelenleg is a még egykor a HZDS által jelölt Ján Jasovský vezeti, akinek mandátuma már 2012 februárjában, tehát több mint három éve lejárt, de azóta sem választották meg az utódját. A Smer a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy az ellenzéket illeti meg ez a poszt, de eleinte azt követelte, hogy az ellenzék minden képviselője támogassa egyazon jelöltet. Ezért már többen is elbuktak.

TASR/para