Fico szerint ellenzékibb jelölt nem is lehetne az Állami Számvevőszék elnöke

2015. május 20. - 19:35 | Belföld

A miniszterelnök szerint Karol Mitrík a választáson résztvevő mindhárom jelölt közül a leginkább ellenzéki.

Fico szerint ellenzékibb jelölt nem is lehetne az Állami Számvevőszék elnöke

Robert Fico szerint világos, mint a nap, hogy Mitrík az ellenzéket képviseli. "Ennél tisztábba ellenzéki jelöltet nem ismerek" - szögezte le. Hozzátette, respektálja a döntést és gratulált a megválasztásához.

Fico emlékeztetett arra, hogy nem "az ellenzék buzogányát" választották a parlamentben, hanem az ország ötödik legfőbb közjogi méltóságát.

"Nehéz bármit is a szemére vetni, hiszen a KDH és az SDKÚ alapítójáról van szó, aki a Radičová-kormány idején volt a SIS igazgatója, és akiről maga Radičová állította, hogy egy gerinces ember" - közölte.

Kijelentette, hogy a Smer nem állított saját jelöltet és elfogadta az ellenzék jelöltjét. Ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte a mai választás is tanúskodik az ellenzék jelenlegi állapotáról, és a választást az ő vereségüknek tartja. Ezt azzal indokolja, hogy még a Maroš Žilinka jelöltként való indítását támogató 60 képviselő szavazatát sem tudták biztosítani. 54-en támogatták Žilinkát.

"Ez nagy kudarc, ami megmutatja, hogy az ellenzék még arra sem képes, hogy arra a jelöltre szavazzon, akit támogatott" - jegyezte meg.

Robert Kaliňák (Smer) is úgy reagált, hogy az előző kormány végrehajtó szervének vezetőjére nem tekinthetünk másként mint ellenzékire.

TASR/para