Pfundtner Edit a kedvezményes buszjáratok bevezetésének módját bírálta

2015. május 20. - 18:23 | Belföld

Pfundtner Edit (Híd) kérdéssel fordul a parlamenti kérdések óráján a közlekedésügyi miniszterhez.

Pfundtner Edit a kedvezményes buszjáratok bevezetésének módját bírálta

Pfundtnert a kedvezményes buszozásról szóló javaslat érdekelte, amely Ján Počiatek minisztériumához fűződik, és a Fico-kormány szociális intézkedéseinek részét képezi.

A miniszter a jövőben bevezetné az ingyen vonatozás mellett a kedvezményes buszozást is a diákok számára. Az intézkedés viszont csak azokra a buszjáratokra vonatkozna, amelyek a vasútállomásokra vezetnek.

"Ismét egy olyan koncepció nélküli intézkedés vár elfogadásra, melynek okai egyáltalán nem világosak számunkra. Nem lettek megszólítva az érintett autóbusz társaságok sem, így egyelőre azt sem tudni, hogyan lehetne ezt az intézkedést életre hívni. Nincs tisztázva ezen kívül az sem, hogy miért éppen csak a diákok csoportja részesül újabb kedvezményekben és milyen kiadással járhat ez a jövőben az állam számára. Félő, hogy a tervezett intézkedés miatt újabb buszjáratok szűnhetnek meg" - vélekedett a javaslatról a képviselőnő.

Korábban már az ingyenes vonatozást a diákok és nyugdíjasok számára lehetővé tevő intézkedést is több diszkriminációs vád érte.

"Egyszerűen megengedhetetlen, hogy a kormány csak a vasúti közlekedést támogassa, előnyt biztosítva így számára a piaci versenyben. Nincs rendben az sem, hogy az ingyenes közlekedésből és a kedvezményekből csak a lakosság bizonyos csoportjai részesülhetnek. A jelenlegi javaslat sajnos csak súlyosbítja a megkülönböztetést ezen a téren azáltal, hogy indoklás nélkül nyújt majd kedvezményeket azoknak a személyeknek, akik hajlandóak lemondani a buszközlekedésről és ehelyett előnybe helyezik majd a vasúti közlekedést. A kormány szándéka szerint a buszok egy része ezáltal csak mint „vasúti beszállító” segítené a közlekedést" szögezte le a képviselőnő.

pe/para